Stormagter indgår atomaftale med Iran

Flere af verdens stormagter er blevet enige med Iran om at begynde implementeringen af en midlertidig atomaftale.

Den vil træde i kraft 20. januar, siger EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

EU repræsenterer den såkaldte P5+1-gruppe - bestående af Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA, i den diplomatiske kontakt til Iran i de årelange atomforhandlinger.

Ashton siger, at parterne nu vil bede et hold fra FN om at godkende implementeringen af aftalen.

- Vi vil bede IAEA om at tage sig af de nødvendige atomrelaterede kontrol- og overvågningsaktiviteter i sagen, siger den udenrigspolitiske chef.

Embedsmænd fra EU og Iran mødtes torsdag og fredag i Geneve for at få de tilbageværende praktiske aspekter på plads om aftalen af 24. november 2013, som nu skal iværksættes.

Ifølge aftalen går styret i Teheran med til at skrue ned for dele af landets atomprogram til gengæld for, at det internationale samfund vil lette sanktioner mod landet og samtidig love ikke at indføre nye økonomiske sanktioner.

Iran vil ifølge aftalen begynde at destruere dele af sit lager af beriget uran og nedtage noget af den infrastruktur, der gør en sådan berigelse mulig, skriver nyhedsbureauet AFP.

Præsident Barack Obama siger, at USA og andre nationer vil begynde at give Iran "beskedne lempelser" i de økonomiske sanktioner, så længe landet opfylder aftalen.

- Men vi vil bevæge os mod at øge vores sanktioner, hvis Iran ikke gennemfører aftalen, siger præsidenten ifølge Reuters.

Vestlige lande og Israel har længe mistænkt Iran for at forsøge at anskaffe sig atomvåben sideløbende med landets civile atomprogram. Anklager som vedholdende afvises af det iranske styre.

/ritzau/Reuters

 

 

 

Dagens Gossip