Stormen Alexander rammer Vestjylland fredag eftermiddag

Det er nok en god idé at tage soveposen med til julefrokosten fredag aften eller holde længe ud, for det bliver en særdeles blæsende fredag aften og nat med både voldsomt og farligt vejr.

Stormen rammer vestkysten af Jylland ved 17-tiden med vindstød af stormstyrke og nogle steder med orkanstyrke over 33 meter i sekundet.

Det siger vagthavende meteorolog Henning Gisselø, DMI, efter at vejrtjenesten torsdag aften udsendte et varsel for vindstød af orkanstyrke.

- Stormen når Vestjylland sidst på eftermiddag og bevæger sig i et bælte østpå. Omkring klokken 02 natten til lørdag stilner den af, efter den har raset hen over Bornholm, siger Henning Gisselø.

Hans råd er at holde sig inden døre, så længe stormen raser.

Hårdest ramt af stormen bliver Sønderjylland, Vestjylland, Nordfyn, Samsø og Nordsjælland.

Vindstød af orkanstyrke medfører, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre bane- og vejstrækninger. Der er også stor sandsynlighed for, at broer må lukkes for trafik.

Derfor lyder rådet fra Vejdirektoratet da også, at man skal holde sig godt orienteret via medier, politiet eller Vejdirektoratets hjemmeside.

- Vi ved endnu ikke, om det bliver nødvendigt at lukke broer, og derfor er det bedste råd at holde sig opdateret. Men vi følger vejrsituationen tæt og løbende, siger vagthavende Mark Sigvardt, Vejdirektoratet.

Nordjyderne slipper med hård vind, mens det øvrige land vil få voldsomt blæsevejr med vindstød af storm eller stærk storm over 24-30 meter i sekundet.

Stormen er allerede døbt Alexander af det svenske meteorologiske institut, SMHI, og ifølge en aftale mellem DMI og SMHI omkring navngivning af storme, adopterer man hinandens navne. Denne gang var svenskerne først.

Den varslede storm fredag har allerede fået nogle færgeruter til at aflyse. Det ventes, at højden på bølgerne når op til seks meter i Østersøen, og derfor aflyser Bornholmerfærgen al sejlads på ruten Rønne-Ystad fra fredag aften klokken 18.

Også ruten Rønne - Køge ændres, så den planlagte afgang fra Rønne klokken 17 ændres til klokken 11.30.

/ritzau/

 

Dagens Gossip