Stormøde drøfter brug af utestet ebola-medicin

Henved 200 personer inden for en lang række felter har samlet sig i Geneve i Schweiz, hvor de drøfter aspekterne ved at bruge ekperimentalmedicin mod den smitsomme sygdom ebola.

Det er Verdenssundhedsorganisationen WHO, der har samlet de mange mennesker, som mødes bag lukkede døre torsdag og fredag.

Det er blandt andet beslutningstagere, eksperter i etik, det er forskere, og så er det også repræsentanter for patienter i de lande, der er berørt af ebola.

Sygdommen brød ud i marts i det vestlige Afrika, hvor flere lande nu plages af sygdommen.

Det gælder i første omgang Guinea, Sierra Leone og Liberia, men ebola har også kostet mennesker livet i Nigeria og Senegal.

Flere end 1900 mennesker er døde siden marts, og langt flere er smittet.

- Det nuværende ebola-udbrud i Vestafrika er ikke før set så stort i sin udbredelse, i sin kompleksitet samt i den byrde, det påfører sundhedssystemerne, siger WHO i en erklæring.

- Der er stor offentlig interesse i det, og der er efterspørgsel efter alt, der kan give håb om en effektiv kur, hedder det videre.

Mødet skal evaluere den nuværende udvikling og de terapier og vacciner, der er til rådighed for at bekæmpe sygdommen.

Ingen af de godkendte behandlingsformer er effektive, men noget af den eksperimentalmedicin, som nogle ebola-smittede har fået, har vist sig effektiv.

Den medicin er dog ikke godkendt og har ikke været igennem de nødvendige forsøg.

I Canada har regeringen sagt, at den vil donere mellem 800 og 1000 doser af en eksperimental ebola-medicin til WHO.

En talsmand for de canadiske sundhedsmyndigheder sagde onsdag, at myndighederne lige nu samarbejder med WHO om det rent logistiske i processen med at få doserne til Vestafrika.

WHO har tidligere sagt, at den støtter brug af medicin, der stadig ikke er godkendt, af barmhjertighedsgrunde.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip