Stort politiopbud skal forhindre nye sammenstød i Vietnam

Vietnams største byer er søndag proppet med politi for at afværge antikinesiske protester.

Det massive politiopbud kommer efter en række blodige protester, der har ført til, at Kina har evakueret 3000 kinesere bosat i Vietnam.

Angrebene på kinesiske arbejdere og kinesisk-ejede butikker begyndte midt på ugen. Styret i Beijing har sendt fem skibe til Vietnam for at hente flere kinesere hjem søndag.

Vietnams regering ser imidlertid ud til at holde et løfte om at forhindre enhver form for gentagelse af de voldelige demonstrationer.

Ifølge et øjenvidne er der blevet foretaget adskillige anholdelser i hovedstaden Hanoi og Ho Chi Minh City med minutters mellemrum, hvor grupper forsøgte at iværksætte demonstrationer.

Kampe mellem vietnamesiske og kinesiske arbejdere brød ud onsdag i provinsen Ha Tinh. Der blev sat ild til flere kinesiske fabrikker, og to mennesker mistede livet, mens 140 blev såret ifølge den vietnamesiske regering. Kinas udenrigsministerium satte tallene til to døde og 100 såret.

Imens har en læge og et øjenvidne fortalt, at de på uronatten så mellem 13 og 21 døde mennesker - størstedelen kinesiske.

Tidligt søndag blev 16 kritisk sårede kinesere evakueret fra Vietnam af den kinesiske regering. Kina har krævet, at den vietnamesiske regering stiller gerningsmændene til ansvar, og at der bliver gjort mere for at beskytte kinesiske borgere og forretninger i nabolandet.

Stridigheden mellem de to kommunistiske lande er den værste siden en kort, men blodig grænsekrig i 1979.

Kina og Vietnam har længe kæmpet om et område i Det Sydkinesiske Hav, der har store olie- og gasrigdomme. For nylig flyttede Kina en kæmpe borerig til farvandet, som gjorde, at striden blev skærpet yderligere. Vietnam har kaldt handlingen ulovlig.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip