Straffedrama: Holland stopper Costa Ricas VM-eventyr

Costa Ricas eventyr ved fodbold-VM er slut.

Det undertippede hold fra Mellemamerika pressede i den sidste kvartfinale ved slutrunden i Brasilien de hollandske viceverdensmestre ud i en straffesparkskonkurrence. Her sejrede Holland med 4-3 og er nu klar til onsdagens semifinale mod Argentina.

Meget bizart endte den hollandske målmand Tim Krul som den store helt.

Newcastle-keeperen blev først i overtiden af den forlængede spilletid ved stillingen 0-0 skiftet ind i stedet for Ajax-målmanden Jasper Cillessen, som ellers lige havde leveret en redning, der forhindrede en hollandsk fiasko.

Men den hollandske landstræner, Louis van Gaal, var iskold og havde åbenbart mere tiltro til Krul i en straffesparkskonkurrence. Krul endte med at snuppe to ud af fem forsøg fra Costa Rica. Lidt af en genistreg fra Louis van Gaal.

Mens det sluttede dramatisk, så var selve kampen ikke specielt velspillet. Mest skuffende var det at opleve de hollandske viceverdensmestre, der med stjerner som Robin van Persie, Arjen Robben og Wesley Sneijder var klar favorit mod Costa Rica - slutrundens helt store overraskelse.

Tag bare anden halvleg. Først med små 10 minutter tilbage skete der for alvor noget, da Wesley Sneijder sendte et frispark på stolpen.

Kort tid efter fik Robin van Persie et forsøg reddet, og i overtiden af den ordinære kamp stod Yeltsin Tejeda på målstregen og fik reddet endnu et Robin van Persie-forsøg op på undersiden af overliggeren.

Men ellers var der lange perioder med manglende underholdning. Holland sad på chancerne, men først i det 21. minut af kampen kom den første reelle chance, da Holland leverede pasningsspil i verdensklasse.

Efter en række kombinationer endte bolden hos Robin van Persie, hvis forsøg dog blev reddet af en velspillende Costa Rica-keeper Keylor Navas, som i samme sekvens også reddede Wesley Sneijders forsøg.

Keylor Navas, som til dagligt spiller i spanske Levante, har været en af Costa Ricas bedste ved slutrunden, og mod Holland viste han igen hvorfor med en række fine aktioner.

Han reddede også flot en afslutning fra Memphis Depay og endnu flottere, da han flyvende forhindrede et Wesley Sneijder-frispark i at ende i målet.

Costa Rica var presset helt i bund det meste af opgøret, men holdet stod til gengæld ganske solidt i defensiven, så Holland var udfordret.

Costa Rica skal have ros for en flot heroisk fight. Det var en kæmpe overraskelse, at de overhovedet kom videre fra gruppen med Italien, England og Uruguay, og at tvinge Holland ud i en straffesparkskonkurrence er noget, de costaricanske spillere kan være stolte over.

Mod Grækenland i 1/8-finalen måtte Costa Rica også ud i en straffesparkskonkurrence, men mod Holland stoppede eventyret altså.

I anden halvleg af den forlængede spilletid havde Marcos Ureña ellers en stor chance for at bringe Costa Rica foran, men Jasper Cillessen, som næsten intet havde at arbejde med i 115 minutter, leverede en redning, da han skulle - og blev altså taget ud.

Kort tid efter Ureñas forsøg ramte Wesley Sneijders flotte langskud overliggeren, men det endte med dysten fra 11-meter-pletten.

Hollands semifinale onsdag mod Argentina begynder klokken 22 dansk tid. Et døgn før spiller Brasilien og Tyskland den anden semifinale.

/ritzau/

 

Dagens Gossip