Strafudmåling til Pistorius udsat til tirsdag

Den sydafrikanske dommer Thokozile Masipa udsatte fredag et retsmøde, hvor atletikstjernen Oscar Pistorius skulle have fået fastsat sin straf.

Næste retsmøde bliver tirsdag, hvor dommen ventes afsagt.

Anklagemyndigheden har krævet en straf på mindst 10 år til den 27-årige benamputerede tidligere folkehelt, som er kendt skyldig i uagtsomt manddrab på sin kæreste Reeva Steenkamp.

- Den minimale straf, som samfundet vil være tilfreds med, er 10 års fængsel, sagde chefanklageren Gerrie Nel på retsmødet.

- Det er en alvorlig sag. Skødesløsheden var på grænsen til hensigt. 10 år er minimum, sagde han videre med henvisning til de skud, som Pistorius sendte gennem en lukket badeværelsesdør.

Forsvaret og anklagemyndigheden har i de seneste dage ført intense diskussioner om, hvorvidt Pistorius skal i fængsel eller straffes med husarrest eller samfundstjeneste. Juridiske eksperter er splittet i vurderingerne af, hvad straffen bliver.

Hvis Pistorius ikke bliver idømt en fængselsstraf, vil det sandsynligvis udløse vrede blandt navnlig sorte sydafrikanere, hvor mange vil sige, at det 20 år efter fjernelsen af apartheidregimet stadig er muligt for velhavende hvide at påvirke domstolenes afgørelser i kraft af deres position.

- Vi risikerer, at samfundet mister troen på retssystemet, sagde Nel.

Forsvareren Barry Roux havde tidligere argumenteret for, at Pistorius skulle idømmes samfundstjeneste, fordi han angrer og er blevet straffet, siden han skød Steenkamp.

- Jeg ønsker at takke både forsvar og anklagemyndighed for deres indsats, sagde dommeren, da den syv måneder lange sag blev afsluttet.

- Vi mødes her igen i næste uge, sagde dommeren.

Den nedre strafferamme for uagtsomt manddrab i Sydafrika er samfundstjeneste.

Når straffen er afsagt, kan både staten og forsvaret appellere dommen, hvilket potentielt kan få den juridiske proces til at strække sig over flere år.

Det vakte stor opsigt, da dommer Thokozile Masipa i sidste måned afgjorde, at Pistorius ikke er skyldig i overlagt drab.

Pistorius har tilstået forbrydelsen, men han har hele tiden hævdet, at han troede, det var en indbrudstyv, han skød gennem døren til sin badeværelsesdør natten til 14. februar sidste år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip