Stramme regler for frivillighed sætter ledige i klemme

Ledige kommer let i klemme i reglerne om, at personer på overførselsindkomster typisk højst må udføre fire timers frivilligt arbejde om ugen, hvis jobbet kunne være besat af en lønnet medarbejder, rapporterer Radio24syv.

Det står ellers i regeringsgrundlaget fra 2011, at man vil kigge på barriererne for frivilligt arbejde. Men når det gælder firetimers-reglen, er der ikke sket ændringer, bekræfter Beskæftigelsesministeriet.

- Når vi taler med de frivillige organisationer, så kan vi se, at det her virkelig er en af de barrierer, som rammer de frivillige, der i en periode i deres liv er arbejdsløse og har lyst til alligevel at være aktive og bidrage, siger Vibe Voetman, formand for Frivilligrådet, der rådgiver regeringen om frivillighed, til Radio24syv.

Og det er på tide, at regeringen tager et opgør med de meget forvirrende regler, mener Annie Pilgaard, næstformand i AK-Samvirke, brancheorganisation for danske a-kasser:

- I en tid med stor arbejdsløshed, så er det helt forkert, at man ikke kan få lov til at støtte og hjælpe med det, som man måske har gjort i mange år tidligere, siger hun til Radio24syv.

På Roskilde Festival, der åbnede søndag, lyder det, at flere af de 32.000 frivillige kommer i klemme i reglerne om fire timers frivilligt arbejde om ugen:

- Meget ofte bliver de frivillige rost for deres indsats. De får at vide, at det er det, der skaber dem job. Men samtidig får de at vide, at de ikke må arbejde mere end fire timer. De her regler er meget forældede, mener Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival.

Hun får opbakning fra Venstre, der gerne vil se på, om reglerne for frivilligt arbejde kan blive enklere for dem, der er på dagpenge, efterløn eller kontanthjælp.

- Et af de spørgsmål, vi vil se nærmere på, er, i hvilket omfang reglen om maksimalt fire timer per uge i gennemsnit uden fradrag for frivilligt, ulønnet arbejde har begrænset lysten til at være frivillig, siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen.

Også Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, og De Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Mercado, siger til Radio24syv, at reglerne omkring frivilligt arbejde er for stramme.

/ritzau/

 

Dagens Gossip