Studerende om udspil: Færre unge vil få en uddannelse

Regeringens beslutning om at skære i optaget på en lang række uddannelser bliver modtaget køligt fra Danske Studerendes Fællesråd.

- Det er et meget radikalt brud med den måde, som man hidtil har ført uddannelsespolitik på. I mine øjne er der ingen tvivl om, at det her vil føre til, at færre unge får adgang til at begynde på en uddannelse, siger organisationens formand, Jakob L. Ruggaard.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) oplyser onsdag, at regeringen vil skære i de uddannelser, hvor der gennem en årrække har vist sig ikke at være nok job i den anden ende. Men målet helliger i dette tilfælde ikke midlet, mener Jakob L. Ruggaard.

- Regeringen går ind og detailstyrer, hvem der må uddanne sig til hvad i Danmark. Det er ubegavet at tro, at man som minister kan sidde centralt og bestemme, hvem af os, der kan uddanne sig til bestemte fag. Dem, der ikke får adgang til en uddannelse, vil på den måde have endnu dårligere chancer for at komme i job senere, siger han.

Ifølge ministeren skal der skæres cirka 4000 pladser på en lang række studier. Flertallet af dem skal skæres på de humanistiske fag på universiteterne.

Til gengæld får uddannelsesinstitutionerne lov til at hæve antallet af studerende på andre retninger.

De studerende frygter, at uddannelsesministerens forslag vil ramme socialt skævt.

- Det er helt klart, at det her vil ramme de unge, der kommer fra familier uden store boghylder, hvor man ikke er vant til at tage videregående uddannelser. Det er de unge, der statistisk set har de laveste karakterer, og som derfor vil blive smidt først ud, når ministeren vælger at skære 4000 studiepladser, og karaktergennemsnittene eksploderer, siger Jakob L. Ruggaard.

Han mener, at udspillet er dobbeltmoralsk, fordi regeringen har slået sig op på social mobilitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip