Studerende til minister: Lav et helt nyt taxametersystem

Der er en række ulemper ved det nuværende taxametersystem på landets uddannelsesinstitutioner, men flere studerende skal stadig betyde en ekstra pose penge til universiteterne.

Det siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, der mener, at det er rigtigt set, når uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) i Politiken varsler mulige ændringer af det omdiskuterede system.

- Lige nu får universiteterne penge, når vi studerende består eksamen og derudover en række bonusser, jo hurtigere vi kommer igennem uddannelserne. Det giver nogle uheldige incitamenter til bare at mase os igennem i stedet for at se på, hvor dygtige vi kan blive, siger Jakob Ruggaard i en skriftlig kommentar.

Mens Sofie Carsten Nielsen ikke har lagt sig fast på, hvordan en ny finansieringsordning skal strikkes sammen, så har de studerendes formand et bud:

Det nuværende taxametersystem skal skrottes sammen med den såkaldte færdiggørelsesbonus. Det samme gælder studietidsmodellen, der belønner universiteterne, når de får studerende hurtigere gennem uddannelserne.

I stedet ønsker han, at halvdelen af bevillingerne til uddannelsesstederne baseres på antallet af indskrevne studerende, mens 30 procent skal baseres på, om de studerende består eksamen. Endelig skal 10 procent fordeles på baggrund af de studerendes tilfredshed med uddannelsen, mens de sidste 10 procent skal fordeles på baggrund af den sociale mobilitet.

Jakob Ruggaard advarer dog mod, at eventuelle ændringer af taxameterordningen bliver en spareøvelse.

- Det her må ikke blive en spareøvelse, der bryder med princippet om, at flere studerende udløser flere penge. Det er et meget vigtigt og grundlæggende princip af holde fast i, hvis kvaliteten skal fastholdes, mener han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip