Styrelse advarer gravide og børn mod at spise frisk tun

admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Indtil nu har gravide kunnet nyde en tunbøf om ugen med god samvittighed, ligesom også børn har kunnet spise begrænsede mængder af rovfisken.

Men Fødevarestyrelsen skærper nu anbefalingerne, så gravide og børn helt skal holde sig fra at spise frisk tun og andre af de store rovfisk.

- Vi skal sikre os, at vores anbefalinger beskytter forbrugerne og er opdaterede i forhold til nyeste viden, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Vi vil derfor nu råde gravide og børn til at holde sig helt væk fra at spise bøffer fra de store tunfisk eller andre friske udskæringer af store rovfisk, der har det højeste indhold af kviksølv, tilføjer han.

Tidligere lød anbefalingen, at gravide højst skulle spise 100 gram af denne type fisk om ugen.

Men Fødevarestyrelsen retter nu ind efter forskere, som har advaret om, at anbefalingen ikke var forsigtig nok. Problemet er, at man kan få kviksølv i skadelige mængder, selvom man kun spiser relativt små portioner af fisken.

Kviksølvet kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner, og derfor gælder Fødevarestyrelsens nye anbefaling også for alle børn op til 14 år, gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide, oplyser Fødevarestyrelsen.

De skal holde sig helt fra tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk og desuden nøjes med en enkelt gang dåsetun om ugen.

- Dåsetun indeholder dog typisk mindre kviksølv end tunbøffer, da der er tale om mindre og yngre tunfisk, som ikke indeholder så meget kviksølv, oplyser styrelsen.

Dog anbefaler Fødevarestyrelsen, at gravide og børn helt holder sig fra dåser med hvid tun eller albacoretun, som typisk har et højere indhold af kviksølv.

Børn under tre år bør hverken spise frisk tun eller tun på dåse.

- Det skyldes, dels at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, dels at selv et ret lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børns lave kropsvægt, skriver Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har valgt en mere forsigtig tilgang i kostrådene blandt andet på baggrund af nye beregninger af risikoen ved indtag af kviksølv fra DTU Fødevareinstituttet.

Ud over tun anbefaler Fødevarestyrelsen de gravide og børnene at holde sig fra store rovfisk som gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og haj.

/ritzau/