Styrelse drøftede Eritrea-sag inden ministerudtalelse

Udlændingestyrelsen havde efter alt at dømme allerede planer om at sende et hold af sted til Eritrea, da den daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i august præsenterede den danske offentlighed for nyheden.

Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået fra Udlændingestyrelsen.

På den baggrund skriver avisen, at Udlændingestyrelsen mindst to dage før ministerens offentliggørelse af missionen drøftede initiativet internt.

Indholdet af korrespondancerne fremgår imidlertid ikke af Jyllands-Postens aktindsigt, og derfor er det endnu ikke til at sige med sikkerhed, at der ikke har været politisk indblanding fra Justitsministeriet i sagen.

Tidligere fredag erklærede Karen Hækkerup, at hun havde talt usandt, da hun tilbage i august sagde til TV2, at hun ville "sørge for" at sende Udlændingestyrelsen til Eritrea for at undersøge, om man kunne "sende de her mennesker retur" i stedet for at give asyl.

- TV2 har i dag vist et klip, hvoraf det fremgår, at det er mig, der har sendt medarbejdere til Eritrea, skriver hun i en mail til Ritzau.

- At det var på mit initiativ er imidlertid ikke korrekt, og jeg vil derfor gerne beklage mine udtalelser. Justitsminister Mette Frederiksen har derfor givet korrekte oplysninger til Folketinget, skriver Hækkerup.

Mette Frederiksen (S) har da også hårdnakket stået fast på, at Udlændingestyrelsen suverænt og uden indblanding tog initiativ til at lave rapporten om Eritrea, der endte med at få nogle meget opsigtvækkende konklusioner omkring forholdene i det østafrikanske land.

Rapporten fastslog blandt andet, at det ikke i sig selv udgør en personlig risiko at flygte fra landets berygtede militærtjeneste. En konklusion, der overraskede flere organisationer.

Efterfølgende begyndte de to eneste navngivne ekspertkilder i rapporten så at lægge afstand til konklusionerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip