Styrelse trækker omstridt tvangsflytte-cirkulære tilbage

Skrevet af admin

11/02/2016

Mest læste i dag

Moderniseringsstyrelsen trækker nu et omstridt cirkulære fra 5. februar 2016 tilbage.

Det krævede, at ansætte i staten, skulle skrive under på, at man har forflyttelsespligt, uanset hvor ens arbejdsplads måtte blive flyttet hen i landet.

Men nu skal de juridiske aspekter undersøges nærmere, skriver styrelsen på hjemmesiden. Det sker, fordi der fra flere sider er rejst spørgsmål om "visse juridiske aspekter i relation til cirkulæret."

I forbindelse med regeringens plan om at flytte 3900 statsjob ud i provinsen, har det været diskuteret, hvorvidt flytningen er "en væsentlig stillingsændring".

Vendingen er afgørende for, om det skal varsles som "afsked med tilbud om genansættelse".

Men i cirkulæret "ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten" fra 5. februar stod der, at flytning ikke er en væsentlig stillingsændring.

- En eventuel flytning af arbejdsstedet inden for ansættelsesområdet vil ikke være en væsentlig stillingsændring, der skal varsles som afsked med tilbud om genansættelse.

Men for fagbevægelsen har cirkulæret nærmest været som gift. Og ifølge Lars Qvistgaard, formand for Akademikernes Centralorganisation, er det helt rigtigt at se nærmere på cirkulæret.

- Det er fornuftigt, at de trækker det. At de kommer med sådan et cirkulære anerkender jo ikke den aftalemodel, vi har. Det er nærmest at give et rødt kort til den måde, vi samarbejder på.

- Jeg håber da, at hvis det er et ønske, Finansministeriet har om at ændre vores ansættelsesforhold, så laver vi en aftale i forbindelse med en overenskomst, siger han til Ritzau.

Også hos SF vækker nyheden begejstring.

- Det er dejligt, at Moderniseringsstyrelsen efter fagligt og politisk pres trækker cirkulæret tilbage. Det var virkelig udtryk for respektløshed over for de statsansatte, skriver beskæftigelsesordfører Karsten Hønge i en mail.

Ministeren skal dog stadig i samråd, mener Karsten Hønge.

- Vi skal forhindre, at de statsansatte bliver kastebolde. Det skaber utryghed og er respektløst.

Udflytningen af de 3900 arbejdspladser er netop blevet indledt og rulles gradvist ud resten af året og næste år.

/ritzau/