Styrtdyk i oliepriserne koster staten milliarder

Skrevet af admin

10/03/2016

Mest læste i dag

Det historiske styrtdyk i oliepriserne betyder, at der bliver betydeligt færre penge at gøre godt med for staten. Det såkaldte økonomiske råderum falder ifølge Finansministeriets beregninger med fem milliarder kroner frem mod 2020 alene på grund af olieprisen.

Sådan lyder konklusionen i et nyt notat fra Finansministeriet ifølge Berlingske.

For første gang har ministeriet analyseret, hvad faldet i olieprisen får af betydning for de offentlige finanser frem mod 2020 - og dermed også for det politiske albuerum, skriver Berlingske torsdag.

I de seneste år er olieprisen stort set faldet konstant, og det har fået regeringen til flere gange at nedjustere forventningen til olieprisen. Og tendensen fortsætter.

Nu nedskriver Finansministeriet forventningerne til olieprisen med 30 procent, så prisen på en tønde olie er helt nede på 70 dollar i 2020. Hidtil har forventningen været 100 dollar.

Konsekvensen af den nedjustering er et tab af skatteindtægter for så mange milliarder, at det ifølge notatet isoleret set svarer til, at det økonomiske råderum frem mod år 2020 skrumper fra 15 milliarder kroner til 10 milliarder kroner.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder udviklingen "så dramatisk, at vi nok ikke har oplevet det tidligere«":

- Danmark er blevet fattigere på grund af den faldende oliepris, og det ser ud til at fortsætte.

- Den lave oliepris sluger en tredjedel af råderummet, og det er en økonomisk realitet, som alle politiske partier og organisationer må erkende og forholde sig til. De her tal illustrerer, at der er færre penge til alting, siger han til Berlingske.

Det nye notat fra Finansministeriet offentliggøres, netop som Kommunernes Landsforening (KL) holder topmøde. Her ventes de kommunale nødråb om økonomisk strambuks at blive et hovedtema.

I KL finder man offentliggørelsen af det indskrænkede økonomiske råderum op til det kommune topmøde påfaldende.

- KL har ikke en holdning til udviklingen i oliepriserne. Vi interesserer os for borgernes velfærd. I øvrigt mindes jeg ikke at være blevet præsenteret for at skulle bruge flere penge på service, da oliepriserne steg. Tværtimod, lyder det i en kortfattet og skriftlig udtalelse fra Claus Hjort Frederiksens partifælle KL-formand Martin Damm (V).

/ritzau/