Sudans præsident genvalgt med 94 procent af stemmerne

Sudans folkedrabssigtede præsident, Omar al-Bashir, bliver siddende på magten i det olierige afrikanske land.

Han er genvalgt med hele 94,05 procent af stemmerne, viser resultater offentliggjort af landets valgkommission mandag.

- Gud er stor, råbte nogle af Bashirs tilhængere, der var til stede ved den pressekonference, hvor resultatet blev læst op.

Præsidenten, som er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for krigsforbrydelser i Darfur-provinsen, var oppe imod 13 temmelig ukendte modkandidater.

Hans nærmeste rival, Fadl el-Sayed Shuiab fra det lille Føderale Sandhedsparti, blev nummer to med blot 1,43 procent af stemmerne, viser det officielle resultat fra valgkommissionen.

Ifølge valgkommissionen var valgdeltagelsen på 46 procent i løbet af de fire dage, hvor der blev valgt repræsentanter til præsidentposten, parlamentet og delstatsforsamlingerne.

Oppositionen boykottede valget, men alligevel deltog 44 forskellige partier - størstedelen allierede med præsidentens Nationale Kongresparti (NCP).

Valget er allerede blevet mødt med kritik fra udlandet. USA, Storbritannien og Norge kritiserede i sidste uge Sudan for, at hverken valgkampen eller selve valget har været frit og retfærdigt.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, sagde allerede, inden valgstederne åbnede den 13. april, at valget umuligt kunne give et "troværdigt" resultat.

Omar al-Bashir er gået til valg på at kunne sørge for sikkerheden i det olieproducerende land og styre landet udenom det kaos, der har ramt en lang række arabiske lande i kølvandet på det såkaldte arabiske forår, der for alvor brød ud i 2011.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip