Sund mad: Købmænd er klar til møde med minister

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil have butikkerne til at tænke i sund mad frem for det usunde, der ofte står lige ved kassen og derfor ryger ned i indkøbskurven, når vi køber ind.

Og De Samvirkende Købmænds (DSK) vicedirektør, Jytte Tandrup, er godt tilfreds med, at detailhandlen har fået en minister med holdninger.

- Vi tager meget gerne den dialog og tropper også op til det møde, som Dan Jørgensen har inviteret os til 29. august. Vi går ind til det med åbent sind, for jeg mener, det er bedre med frivillige aftaler frem for lovgivning, siger Jytte Tandrup.

Men vicedirektøren peger på, at de frivillige aftaler kan komme i modvind. Senest forsøgte DSK og detailkæden Coop at flytte energidrikke fra sodavandshylderne, men fik ikke grønt lys fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Vi har flere gange oplevet, at vi ikke må lave disse frivillige aftaler. Styrelsen ser det som en "samordnet praksis", og det må man ikke. Det er lidt hul i hovedet, at vi i detailhandlen ikke må lave sådanne aftaler, heller ikke selv om de offentlige myndigheder opfordrer til det, siger Jytte Tandrup.

Ud over frivillige aftaler kan man se på den moms, der lægges på fødevarer, mener man i DSK.

- Stort set alle andre lande kan differentiere momsen på fødevarer. Hvorfor sætter man eksempelvis ikke momsen ned på frugt og grønt, så det bliver billigere at købe seks æbler i stedet for slik? Vi har jo tidligere set, at afgiftsreduktioner virker, siger Jytte Tandrup.

Hun peger på, at en stor del af grænsehandlen på sodavand kom tilbage til de danske butikker igen, da sukkerafgiften blev fjernet.

- Vi vil gerne vise samfundsansvar, men vi bliver nødt til at have nogle redskaber, så vi kan spille med, siger De Samvirkende Købmænds vicedirektør.

/ritzau/

 

Dagens Gossip