Sundhedsminister vil sikre hurtig udredning med nye regler

Patienters ret til at blive udredt inden for en måned i sygehusvæsnet er reelt slet ingen rettighed.

Det mener sundhedsminister Sophie Løhde (V), der kalder udredningsretten for en "skuffelse" og en "tom patientrettighed", og hun melder sig klar til at ændre reglerne på området, så der kommer fut på udredningen.

- Vi skal styrke patienternes rettigheder i sundhedsvæsnet. De skal have en reel ret til hurtig udredning, og de skal have mulighed for at vælge ventetid fra, siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Regeringen vil derfor sikre, at patienterne får udvidede valgmuligheder, hvis de offentlige sygehuse ikke har kapacitet til at udrede og behandle dem inden for 30 dage, lyder det videre.

I regeringsgrundlaget bliver private hospitaler og klinikker nævnt som en mulig patientaftager.

Udredningsretten, der helt præcist giver patienter ret til at blive udredt inden for 30 dage efter henvisning til et sygehus, blev indført i 2013.

Men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at kun 57 procent af i alt 96.000 udredningsforløb i andet kvartal i år blev håndteret inden for fristen.

Det er ifølge ministeren den laveste procentandel, der hidtil er blevet målt.

- Uanset hvordan man vender og drejer tallene, er det skuffende. Jeg er i hvert fald ikke imponeret over regionernes indsats, og jeg mener godt, vi kan konkludere, at udredningsretten ikke virker godt nok. Som den er skruet sammen i dag, er det en tom patientrettighed, siger Sophie Løhde.

De nye tal viser også, at mange af de patienter, der ikke blevet udredt inden for 30 dage, ikke rettidigt får udleveret en plan for deres videre udredningsforløb.

/ritzau/

 

Dagens Gossip