Sundhedsministeren vil ikke kritisere rygeres fyreseddel

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil ikke fælde dom over ledelsen på Nordsjællands Hospital i Hillerød, som fyrer ansatte, der tages tre gange for at tænde en cigaret, en pibe eller en cigar.

Domfældelsen er ifølge ministeren domstolenes opgave.

Det fastslår sundhedsministeren i Folketingets spørgetid overfor Liselott Blixt (DF).

I 2007 vedtog Folketinget med bredt flertal rygeloven med røgfri miljøer, så sygehusets patienter og personale slipper for passiv rygning, påpeger hun.

- En medarbejder, der ikke overholder rygepolitikken kan få en påtale, en advarsel eller blive afskediget. Det vil altid være en konkret vurdering, om en arbejdsgiver er gået for vidt, siger Astrid Krag.

- Men det er i sidste ende en domstol eller et fagretsligt system, der afgør det. Det er ikke en minister.

Mange ansatte rygere har svært ved at holde op med at ryge, selv om de tilbydes kurser i rygestop. Nogle arbejdsgivere ringer deres ansatte op hjemme, påpeger Liselott Blixt, der klarer sig som festryger efter 10 års afhængighed af tobak.

- Hvor er vi på vej hen med en rygelov, der efterhånden tager det personlige ansvar fra folk? Vi skal være bange for en ledelse, der griber os i at ryge. Eller vi bliver ringet op af kommunens ansatte, som spørger, om vi vil have et rygekursus, siger Liselotte Blixt.

- Hvad bliver det næste: Hvor meget vejer du? Har du dyrket motion i dag? Hvad har du fået til aftensmad?

Regeringen og Enhedslisten gav penge til rygestop, da de i 2012 strammede rygeloven, forklarer Astrid Krag.

Siden april 2010 har der været rygeforbud for 4000 ansatte på Nordsjællands Hospital.

/ritzau/

 

Dagens Gossip