Sundhedsstyrelsen bebuder langt mere systematisk tilsyn

Sundhedsstyrelsen har mandag afleveret en handlingsplan til sundhedsminister Nick Hækkerup (S), hvor styrelsen er kommet med en ny tilsynsstrategi for læger og organisationer. Tilsynet skal være mere risikobaseret.

Fremover skal det årligt vurderes, hvor der er størst risiko for patientsikkerheden. Derefter fastlægger man temaer for det kommende års tilsyn. Det siger Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith, til Ritzau.

- Vi ønsker at omlægge tilsynet ved at udvikle en model, der kan hjælpe med at fortælle, hvor patientrisikoen er størst. Vi har rigtig mange data i registre og andre steder, vi har adgang til mange informationer, og vi kan udnytte patientklager og andre forhold.

- Patienter, driftsherrer og andre interessenter kan så mødes i et forum for eksempel en gang om året, hvor man ud fra modellen afgør, hvor patientsikkerheden er mest truet.

- Det efterfølgende år kommer Sundhedsstyrelsen på tilsyn og ser efter de forhold på de steder, hvor patientsikkerheden er truet, siger hun.

Spørgsmål: Risikerer man så ikke, at der er nogle områder, som ikke er under tilstrækkeligt tilsyn?

- Nej. I dag er der en masse steder, hvor vi ikke kommer systematisk - vi kommer, hvis der er en meget konkret sag med en organisation eller person, siger Else Smith.

Direktøren påpeger, at en øget systematisering vil betyde, at styrelsen får mest ud af sine tilsynsressourcer.

Handlingsplanen kommer som opfølgning på, at den Europæiske Tilsynssammenslutning, Epso, i 2013 gennemgik Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedspersoner og -organisationer og kom med i alt 57 anbefalinger til forbedringer.

Sundhedsstyrelsens handlingsplan rummer en række indsatsområder, hvoraf nogle sættes i værk umiddelbart, mens andre kræver inddragelse af en række eksterne samarbejdspartnere, som styrelsen først skal i dialog med.

Hvis handlingsplanen skal implementeres fuldt ud, involverer det et lovgivningsmæssigt arbejde, der forventes at kunne være afsluttet i 2016.

I forbindelse med omstruktureringerne på tilsynsområdet nedlægges direktør Vagn Nielsens stilling, mens nu tidligere tilsynschef Anne Mette Dons er fratrådt.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip