Sundhedsstyrelsen: Gå ikke i panik over zikavirus

Almindelige mennesker, der har rejst i Syd- og Mellemamerika, skal ikke haste til lægen ved den mindste frygt for at have fået den myggebårne zikavirus.

Det understreger Sundhedsstyrelsen over for Ritzau, efter at det onsdag er kommet frem, at en ung, dansk mand har fået konstateret virussen på Aarhus Universitetshospital.

Sundhedsstyrelsen udkom tirsdag med en vejledning om zikavirus, og den står stadig ved magt, pointeres det.

Af vejledningen fremgår, at gravide og kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje at udskyde ikke nødvendige rejser i Syd- og Mellemamerika.

Mens " gravide, som har rejst i de berørte områder under deres graviditet, skal informere deres læge og jordemor om opholdet".

Der er altså ingen opfordring til, at andre end gravide kvinder tager forholdsregler og holder øje med symptomer, når de rejser.

Kvinder, der ikke er gravide, og mænd skal ikke søge læge, hvis de mærker symptomer på sygdommen.

Symptomerne på zikavirus er influenzalignende og giver en mild sygdom med feber, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse.

Der er ingen behandling for infektionen, men den går over af sig selv efter 4-7 dage.

Fra Aarhus Universitetshospital har det onsdag lydt, at danske gravide kvinder, der frygter at være smittet med zikavirus, kan få tilbudt en ultralydsscanning, hvor man undersøger barnets hjerne og hoved.

I slutningen af 2015 registrerede myndighederne i Syd- og Mellemamerika et massivt zikaudbrud.

Den myggebårne virus mistænkes for at være farlig for gravide, fordi den kan føre til for små hoveder og hjerneskader hos nyfødte.

Virussen er også under stærk mistanke for at kunne blive overført seksuelt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip