Sundhedsstyrelsen: Kortvarige besøg i svinestalde er ok

Det er skolelederne, der har ansvaret for eleverne, når de er på tur.

Næstformanden i skolelederforeningen, Jørgen Mandrup Nielsen, opfordrer derfor skolelederne til at være ekstra forsigtige med at sende skoleklasser på bondegårdsbesøg i svinestalde.

Det sker efter, at det har vist sig, at den resistente MRSA-bakterie spredes blandt mennesker langt hurtigere end tidligere.

- Der må ikke være usikkerhed om sådan nogle besøg, så vi vil anbefale, at man kontakter den lokale embedslæge i forhold til at få en risikovurdering, siger Jørgen Mandrup Nielsen til DR Nyheder.

For øjeblikket fraråder Sundhedsstyrelsen ikke kortvarige besøg i svinestalde, hvor der er konstateret MRSA.

Men usikkerheden om, hvordan smitten spreder sig, bør få styrelsen til at revurdere sine anbefalinger, mener Jørgen Mandrup Nielsen.

Også Hans Jørn Kolmos, der er professor i mikrobiologi og forsker i svinebakterien, er bekymret for børnenes besøg i svinestaldene.

- Der er jo ingen tvingende grund til for børn at besøge svinebesætninger og slet ikke gårde med MRSA, siger han.

Hans Jørn Kolmos opfordrer myndighederne til enten helt at stoppe besøgene eller i det mindste kræve, at gårdene er testet fri for smitte, før en skoleklasse eller en institution aflægger besøg.

Fra 2008 til 2012 måtte gårde med MRSA-bakterien ikke bruges som besøgssteder.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger til Politiken, at man skal være i ret tæt og hyppig kontakt med inficerede svin for at blive bærer af MRSA CC398.

- Derfor fraråder vi ikke kortvarige besøg på besøgsgårde. Men hygiejnen skal selvfølgelig være i orden i besøgsstaldene, siger han til avisen.

Heller ikke Landbrug & Fødevarer, der arrangerer skolebesøg, har planer om at droppe gårdturene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip