Sundhedsstyrelsen: Nul ebola-screening i danske lufthavne

I flere lufthavne i både USA og Storbritannien indfører myndighederne screeninger, som skal tjekke, om rejsende har symptomer på ebola. Lignende vil dog ikke komme til at ske i Danmark, slår Sundhedsstyrelsen fast torsdag.

- Først og fremmest har vi ikke flyforbindelser direkte fra de tre vestafrikanske (Guinea, Sierra Leone og Liberia, red.) til Danmark, siger styrelsens chef for sygehuse og beredskab, Søren Brostrøm, til Ritzau.

- Rent fagligt mener vi heller ikke, at feberskannere giver så meget mening. WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.) anbefaler det ikke, og det er der mange internationale eksperter, der ikke gør. Så det, som USA gør, er der ikke rigtig stemning for, fortsætter han.

Han mener, at der er flere forbehold ved skanninger eller screeninger, som skal kontrollere, om folk har symptomer på ebola, som altså blandt andet er feber.

Blandt andet er skannerne ikke så præcise. Det betyder, at de kan skabe falsk tryghed, mener Brostrøm.

- Der er også det i det, at folk sagtens kan bære smitten uden at have feber, fordi der går noget tid fra du bliver smittet, til du viser symptomer, siger han.

Derimod mener han, at det er en god idé at give rejsende, der kommer direkte fra et af de hårdt ramte vestafrikanske lande, mere information om ebola og symptomerne for sygdommen.

Dog er heller ikke dét aktuelt her, selvom folk kan lande i Danmark fra Vestafrika efter en mellemlanding i for eksempel Bruxelles.

- Det giver ikke mening at give løbesedler til alle, der kommer fra Bruxelles. Det ville skabe mere uro end gavn, mener Brostrøm.

Han påpeger, at størstedelen af de få danskere, der rejser til Vestafrika, arbejder for organisationer som Læger uden Grænser, der selv informerer deres ansatte om smittefaren og symptomer.

- Vores risikovurdering er fortsat, at sandsynligheden for, at ebola bliver indført i Danmark, er meget, meget lille, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip