Sunnimuslim bliver ny parlamentsformand i splittet Irak

Irakiske politikere har tirsdag efter at langvarigt tovtrækkeri valgt den 42-årige sunnimuslimske politiker Salim al-Jabouri til ny formand for parlamentet i Bagdad.

Valget af den nye parlamentsformand er det første skridt mod at bryde det politiske dødvande i det uroplagede Irak, hvor militante islamister i den seneste tid har indtaget store områder og en række byer.

Salim Al-Jabouri blev valgt med 194 stemmer for og 79 imod.

Der er dog fortsat et godt stykke vej endnu, før der er valgt en ny regering i Irak.

Det står nemlig uvist, om de irakiske lovgivere kan nå frem til en aftale om at vælge en ny præsident og en ny premierminister. Medlemmerne i det nyvalgte parlament har siden slutningen af april forsøgt at blive enige om valget til de tre vigtige poster.

De irakiske politikere er bundet til at inkorporere landets tre største demografiske grupper i lederskabet, således at parlamentsformanden skal være sunni, premierministeren shiitisk og præsidenten kurdisk.

Premierminister Nuri Al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, kæmper for en tredje periode på trods af voldsom kritik. Han beskyldes blandt andet for at tage monopol på magten og for at marginalisere sunnimuslimerne.

Sideløbende med de politiske stridigheder i det irakiske parlament har landets militær indledt et angreb på byen Tikrit, der ligger 140 kilometer nordvest for Bagdad.

Ifølge nyhedsbureauet dpa er det hærens anden offensiv, siden de sunnimuslimske Isil-ekstremister i juni indtog en række byer og områder i det nordlige og vestlige Irak. Talsmænd for hæren siger, at angrebet er indledt fra nord og syd, og at de forsøger at nå byens midte.

Det er sunnimuslimske militante fra gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten, Isil, der står bag det blodige oprør, og som efter udråbelsen af et kalifat nu kalder sig Islamisk Stat.

Gruppens landvindinger har vakt international frygt for, at Irak er ved at falde fra hinanden, og at optøjerne skaber rum for etableringen af en regional militant enklave.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip