Susanne Bier kæmpede for at få sin spionserie

15/04/2016 10:55

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Selv om man har vundet en Oscar, skal man fortsat arbejde hårdt for at få lov at lave de ting, man brænder for. Det kan filminstruktøren Susanne Bier skrive under på. Og hendes hårde arbejde har nu givet hende en tilføjelse til CV'et: en international tv-serie, der får dansk premiere på søndag den 17. april.

Susanne Bier tog nemlig alle midler i brug for at vise sin entusiasme, da manuskriptet til første afsnit af spiondramaet "Natportieren" landede på hendes bord. For skaberen af den danske Oscar-succes "Hævnen" var determineret på at få lov at sidde i instruktørstolen, når den britiske forfatter John Le Carrés roman fra 1993 skulle laves til en tv-serie i seks afsnit.

- Jeg har altid været vild med John Le Carré og været misundelig på dem, der fik lov at arbejde med hans materiale. Jeg var ret hidsig efter at lave denne her, forklarer Susanne Bier.

Straks gik hun i gang med at kontakte folkene bag projektet. Hun ville tale med producerne så hurtigt, hun kunne få lov til det. For sådan et engagement er noget, hun selv lægger mærke til, når hun sidder for bordenden og skal hyre filmfolk. "Natportieren" måtte ikke glippe.

- Jeg har enormt meget respekt for, når folk viser, at de gerne vil det og er entusiastiske. Det er ingen garanti for, at man får jobbet, men det hjælper, smiler Susanne Bier.

Og det hjalp også hende. Efter at have mødt tv-stationerne AMC og BBC, skuespillerne og alle andre på holdet, var sidste skridt at tale med forfatteren, der i folkemunde kaldes "far til spiongenren".

- Vi skulle mødes på en restaurant i London i nærheden af, hvor han bor. Jeg var en lillebitte smule nervøs, men så kom denne her hvidhårede, meget elegante mand ind og trak stolen ud for mig. Han var vildt charmerende, siger instruktøren.

De talte i timevis. Kemien mellem dem var god, og Le Carré underholdte og gjorde et stort indtryk med sin karisma, fortæller Bier. Faktisk kan hun huske præcis, hvad der gik gennem hendes tanker, da hun sad på den restaurant i London.

- Jeg sad bare og tænkte: Nej, jeg vil ikke hjem! Jeg vil bare blive og tale med John Le Carré! Han er så spændende, fortæller hun.

Forfatteren har selv en fortid som agent i efterretningsverdenen. Som Susanne Bier forklarer det, har han mødt alverdens skumle mennesker og alle efterretningschefer. Han har sågar boet hjemme hos våbenhandlere, ligesom seerne kommer til at se hovedpersonen gøre det i "Natportieren".

Nu kan den danske succesinstruktør se tilbage på halvandet år af sin karriere, der har været gennemsyret af at skabe en tv-serie ud fra John Le Carrés roman - lige præcis, som hun ønskede. Selv tror hun, at det var en god cocktail af evner og held. Og måske den dér Oscar, hun modtog i 2010.

- Der er ingen tvivl om, at en Oscar til "Hævnen" hjælper, men det er svært at sige, hvorfor det går, som det går. Det er en blanding af held og evner, og man har brug for begge dele, siger Susanne Bier.

"Natportieren" har blandt andre Tom Hiddleston og Hugh Laurie på rollelisten, og første afsnit kan ses på DR1 søndag den 17. april klokken 20.00.

/ritzau/FOKUS