Sushi-test afslører restauranters fiske-fusk: Lav kvaliet til høje priser

Skrevet af Sol Stoffregen

09/09/2014

Mest læste i dag

Det vrimler med sushirestauranter og spisesteder, der har den populære japanske spise bestående af fisk og ris på menukortet Alene i København er antallet af sushirestauranter firdoblet de seneste fem år - fra ca. 50 restauranter til 200.

Men en ny stikprøve af otte bokse med københavnsk takeaway-sushi afslører, at det står sløjt til med restauranternes kvalitet. Det skriver Forbrugerrådet Tænk, som står bag stikprøven, der er foretaget en tilfældig tirsdag eftermiddag i København.

Læs også: Sådan spiser du sushi korrekt

Forbrugerrådet Tænk har bedt tre danske sushi-kokke, Toke Rosenkrantz, Zoë Escher og Kristian Elbo, om at smage på det indkøbte, og ingen af kokkene er imponerede over udbuddet, som blandt andet bød på gammel fisk og alt for meget ris.

Pinligt at servere
- Jeg ville synes, det var pinligt at servere. Det ligner gammel laks fra i fredags, siger Toke Rosenkrantz, der er chefkok hos Sushi Lovers i Torvehallerne i København, da han bedømte en lakse-nigiri i testen, og tilføjer:

- Laksen ser ikke frisk ud. Overfladen er for mat, og strukturen viser tegn på, at den er skåret ud for flere dage siden.

Også sushistykkerne med tun får hårde ord med på vejen af de tre kokke.

- Den her tun ville egne sig bedre til en tunbøf, ikke som sushi. Det ser godt ikke særlig appetitligt ud. Der er også sener i, vurderer Zoë Escher, der arbejder som selvstændig sushikok. 

Læs også5 ting du kan bruge æggeskaller til

Flere af restauranterne propper sushistykkerne med store mængder ris - sandsynligvis i et forforsøg på at spare og holde igen med den dyre fisk. Og så er det tilmed dårlig tilbedt grødris i flere af tilfældene, vurderer smagsdommerne, som kalder risene for smattede og ukogte.    

Noget af det eneste positive de tre smagsdommere fremhæver, er, at de kan se, at udskæringerne af fisken indikerer, at det er udført af en kok. Men gennemgående mener kokkene, at de otte sushi-bokse mangler kærlighed og faglig stolthed.

Så lidt får du for pengene
Forbrugerrådet har også kigget nærmere på, hvor meget fisk man får for pengene. Langt de fleste restauranter i stikprøven kræver meget høje priser i forhold til råvarernes pris.

På den mest nærige af de otte restauranter serverede de en nigiri med fem gram tun ovenpå til 25 kroner, hvilket svarer til en samlet råvarepris (fem gram fisk og 20 gram ris) på halvanden krone.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med 

Hos den mest gavmilde restaurant var nigirien til 24 kroner toppet med 15 gram tun. Her løb den samlede råvarerpris (15 gram fisk og 13 gram ris) op i seks kroner.   
     
Se hele testen på Forbrugerrådets hjemmeside.