Svær sag mod chefen i centrum lander på Vestagers bord

Det står allerede klart, at Margrethe Vestager kommer til at arve flere store sager, hvis hun som ventet snart overtager posten som EU-kommissær for konkurrence.

Nu ser endnu en vanskelig opgave ud til at lande på den tidligere økonomi- og indenrigsministers bord, og den involverer hendes kommende chef, Jean-Claude Juncker - muligvis i en skurkerolle.

I hvert fald var den kommende EU-kommissionsformand premierminister i Luxembourg, da storhertugdømmet i 2003 indgik en skatteaftale med amerikanske Amazon, som driver virksomhed med internethandel af blandt andet bøger.

Den aftale, hævder kommissionen, kan være ulovlig, da den kan have medført statsstøtte til den store virksomhed.

Det bekræfter den siddende konkurrencekommissær Joaquin Almunia i en pressemeddelelse.

- Regeringer må ikke tillade udvalgte virksomheder at angive deres skattepligtige indkomst for lavt ved at benytte favorable regnemetoder.

- Det er kun fair, at datterselskaber af multinationale selskaber betaler deres andel af skat og ikke behandles fordelagtigt, hvilket kan være det samme som skjult statsstøtte, siger Almunia.

I den 11 år gamle skatteafgørelse har Luxembourg angiveligt givet Amazon nogle yderst favorable vilkår, så virksomheden har betalt mindre end én procent i skat af den samlede indkomst i Europa.

Margrethe Vestager blev i sidste uge godkendt af EU-Parlamentets økonomiudvalg efter en tre timer lang høring, der blandt andet kom til at handle om kommissionens store konkurrencesager mod Google og andre internationale virksomheder.

Hun ser dermed ud til at kunne indtage posten som konkurrencekommissær senere på året.

Efter den oprindelige plan skal hele Junckers nye hold godkendes ved en plenarsamling i Europaparlamentet 22. oktober med henblik på at kunne begynde arbejdet 1. november.

Et par af Junckers kommissærkandidater er imidlertid kommet i så store problemer under de igangværende godkendelseshøringer i parlamentets specialudvalg, at det synes sandsynligt, at den kommende kommissionsformand må skifte ud på posterne eller i hvert fald lave om på opgavefordelingen. Dermed er det usikkert, om tidsplanen holder.

Skatteaftalen mellem Luxembourg og Amazon gælder fortsat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip