Svært at vide om man er allergisk over for hvepse

Det kom formentlig helt bag på en 46-årig kommunalt ansat fra Sønderborg, at han var allergisk over for hvepse, da han tidligere på ugen blev stukket fire-fem gange og senere døde af det.

Og faktisk er det svært på forhånd at vide, om man skal være særligt opmærksom i tilfælde af insektstik. Det forklarer overlæge Holger Mosbech fra Allergiklinikken på Gentofte Sygehus.

- Man kan ikke gøre så meget på forhånd, medmindre man har haft en kraftig reaktion tidligere.

- Så kan man blive undersøgt for at finde ud af, om det var immunsystemet, der reagerede, eller om det bare var giftens styrke, der var skyld i reaktionen.

- Hvis det viser sig at have været allergi, kan man blive vaccineret, og så bør man have en adrenalinsprøjte på sig som nødhjælp, indtil vaccinen virker, siger han.

Når man ikke tester alle danskere på forhånd, hænger det sammen med, at testen ikke er særligt præcis.

- Det er faktisk sådan, at mellem 10 og 20 procent slår ud, når de bliver testet, uden at det spiller en rolle.

- Hvis man testede alle, ville der være for mange, der ville gå rundt og være bekymrede, uden at der er grund til det, forklarer Holger Mosbech.

Han har derfor et simpelt og banalt råd til dem, der frygter at reagere kraftigt på hvepsestik: Lad være med at blive stukket, og hold dig væk fra hvepsene.

- Man skal lade være med at spise udendørs, når der er hvepsesæson, ligesom man kan lade være med at gå i bare tæer i græsset. Man kan også undersøge hækken for hvepse, inden man begynder at klippe den, siger overlægen.

Det er ikke alle dødsfald i relation til insektstik, der skyldes allergi. Det kan også være mængden af gift, der bliver dødbringende, eller placeringen af stikket.

Hvis man eksempelvis bliver stukket i munden eller i halsen, kan man blive kvalt af det.

Den vigtigste førstehjælp i tilfælde af en allergisk reaktion er at få lagt offeret ned, gerne med benene lidt højt.

Det skyldes, at allergichokket får blodtrykket til at falde, så der ikke kommer blod nok til hjernen og hjertet.

Antihistaminer har ikke nogen særlig virkning på blodtrykket, og derfor er det nødvendigt med adrenalin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip