Svar på russisk propaganda: Ukrainere skal se dansk tv

Russisk propaganda i de tidligere sovjetrepublikker - og i Rusland - kalder på seriøst modspil, slår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fast før et møde med de nordiske og baltiske kolleger i Helsingør tirsdag og onsdag.

Her vil man lytte til balterne og diskutere konkrete tiltag, så der kan etableres et reelt alternativ til den vidtrækkende russiske mediedækning, som i Europa og USA betragtes som reel propaganda.

- Det er lykkedes at nå til enighed blandt de nordiske lande om, at vi stiller to millioner kroner til rådighed til konkrete koordinerende indsatser i Baltikum, så de kan trække på dem, siger Lidegaard til Ritzau.

- Derudover har vi besluttet, at vi kan reagere hurtigt på efterspørgsel fra de enkelte baltiske lande, siger udenrigsministeren og henviser dermed til medieinitiativer.

Danmark støtter allerede en russisksproget tv-kanal, ARU TV i Estland, som sammen med en nyhedsside også henvender sig til Rusland, Hviderusland og Ukraine. Samtidig har man planer om at sende nordisk tv i Ukraine.

Det er planen, at 100 timers produktion fra DR og TV2 skal sendes i Ukraine. Præcis hvilke kanaler, der er tale om, står endnu ikke klart. Andre nordiske lande skal også levere produktioner - dokumentar og underholdning.

Rusland, som tidligere på året har oprustet massivt med en bred russisk-orienteret mediestrategi i udlandet, vil formentlig kalde det nordiske initiativ for propaganda.

- Det er alt andet end propaganda. Jeg kan garantere, at alle de lande, som mødes i dag, er optaget af, at der bliver tale om uafhængige og redaktionelle indsatser.

- Det er uafhængige medier, som vi forsøger at støtte uden på nogen måde at blande os i indholdet, siger Lidegaard.

Udenrigsministeren understreger vigtigheden af, at hele EU kommer med og støtter initiativerne. Emnet ventes også diskuteret på et EU-topmøde i juni.

Flere af tiltagene er resultat er en større hollandsk undersøgelse.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip