Svensk aktivist løsladt i Kina

Sveriges udenrigsministerium oplyser ifølge TT, at Kina har frigivet en svensk menneskerettighedsaktivist, Peter Dahlin, som blev tilbageholdt tidligere i denne måned og beskyldt for at have truet kinesernes nationale sikkerhed.

- Det er en utrolig lettelse, siger Thomas Dahlin, som er far til menneskerettighedsaktivisten.

Peter Dahlin blev i begyndelsen af januar anholdt i Beijing. Han arbejder for organisationen Chinese Urgent Action Work Group.

Han blev ved anholdelsen anklaget for at opildne til "modstand mod regeringen", skriver nyhedsbureauet Nya Kina.

Organisationen afviser beskyldningerne mod Dahlin som falske og grundløse.

- Vi fik besked om hans løsladelse i eftermiddag, siger Thomas Dahlin, som tilføjer, at også Peter Dahlins kinesiske kæreste er blevet løsladt efter at have været tilbageholdt.

Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, byder løsladelsen velkommen i en erklæring.

Kinas statslige tv viste tidligere optagelser med en uforbeholden tilståelse fra den svenske menneskerettighedsaktivist, som blev fængslet 3. januar i Beijing for forsøg på at danne en organisation med hjælp fra et advokatkontor i Beijing.

- Jeg har skadet den kinesiske regering og såret det kinesiske folks følelser. Jeg undskylder dybt for dette og er meget ked af, at det nogensinde er sket, udtalte Peter Dahlin foran kameraet.

Peter Dahlins aktivistgruppe, China Urgent Action Working Group, har kaldt tilståelsen for "åbenlyst tiltvunget".

Wallström har udtrykt bekymring over en anden tilbageholdt svensk statsborger, Gui Minhai.

Kina har optrappet en kampagne mod menneskerettighedsaktivister, hvilket har udløst international kritik og fordømmelse.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip