Svensk anti-dopingforkæmper er død

Den første formand for Anti Doping Danmark, den svenske fysiolog og antidoping-ekspert Bengt Saltin, er død. Han blev 79 år gammel.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Svenskeren var aldrig bange for at tale ministre imod. Eller at lægge sig ud med sportsudøvere, det internationale antidopingagentur eller den internationale olympiske komité i sin kamp for den rene sport.

I perioden 2000 til 2003 var Bengt Saltin formand for Anti Doping Danmark.

Mere bemærkelsesværdigt er det, at dopingbekæmpelsen kun har været en sidebeskæftigelse ved siden af et banebrydende arbejde med muskelforskning.

Bengt Saltin blev læge i 1962 og forsvarede sin disputats allerede i 1964. I 1968 blev han som blot 33-årig professor i anvendt fysiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm.

I 1973 flyttede han til Danmark og blev professor ved August Krogh Instituttet ved Københavns Universitet - fra 1993 til 2003 som leder af Rigshospitalets Center for Muskelforskning, hvor han efterfølgende var tilknyttet som professor.

Saltin har påvist sammenhængen mellem muskelfunktion og kredsløb og var en af de første, der dokumenterede, hvordan syge, sengeliggende patienter kan have gavn af muskeltræning, og hvordan motion kan bruges som helbredelse og forebyggelse. En praksis, der i dag er vidt udbredt.

Det var hans store viden om hjertemuskulatur og muskeltræning, der førte ham ind på dopingsporet, da han i 1990'erne kædede en cykelrytters død sammen med doping.

Saltin er bredt anerkendt som en af fysiologiens fremmeste forskere og har blandt andet modtaget Novo Nordisk Prisen, Thuréus Prisen, August Krogh Prisen samt IOC's Olympiske Pris.

Helt frem til sin død forskede Saltin i fysiologiens verden.

Forud for 2013-skisæsonen var han i tre uger med det svenske langrendslandshold på træningslejr for at blive klogere på, hvordan kroppen påvirkes af højdetræning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip