Svensk domstol skal afgøre WikiLeaks-stifters skæbne

Skrevet af admin

|

16/07/2014

Dagens topnyheder

Byretten i Stockholm tager onsdag stilling til, om der fortsat skal være en arrestordre på WikiLeaks-stifteren Julian Assange.

Hvis retten beslutter sig for at droppe anholdelsen, kan 43-årige Assange snart være en fri mand. Han har siden 2010 været eftersøgt i Sverige for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder. Assange nægter sig skyldig.

I de seneste to år har WikiLeaks-stifteren opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige.

Retsmødet begynder klokken 13 i Stockholm. Hvis retten beslutter at ophæve arrestordren, så ophører også Interpols efterlysning af Assange, og han vil dermed kunne forlade Ecuadors ambassade uden risiko for, at britisk politi venter på ham.

Den højeste domstol i Storbritannien afgjorde i maj 2012, at Assange skulle udleveres til Sverige, hvorefter han søgte politisk asyl på Ecuadors ambassade.

Indtil videre har de britiske myndigheder brugt 56 millioner kroner på at holde WikiLeaks-stifteren under 24 timers overvågning på ambassaden i London.

Julian Assange, som står bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, søgte asyl, da han frygter, at en udlevering til Sverige kan være første skridt på vej mod noget meget værre.

Australierens reelle frygt er en udlevering til USA trods amerikanske regeringskilders udmeldinger i avisen Washington Post om, at han ikke vil blive retsforfulgt for offentliggørelsen af fortrolige amerikanske dokumenter.

/ritzau/AFP