Svensk flygtningepolitik granskes af forfatningsudvalg

Skrevet af admin

30/01/2016

Mest læste i dag

Først meldte det konservative svenske parti Moderaterna den svenske statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterne, til Riksdagens forfatningsudvalg (KU), fordi han efter Moderaternas mening har håndteret flygtningekrisen meget ringe.

Det betyder, at udvalget skal gennemgå regeringens håndtering af flygtningeproblemerne.

Socialdemokraterne lod sig imidlertid ikke gå på af denne anmeldelse, for partiet gik fredag til KU og bad udvalget om at gennemgå den forrige regerings optræden i flygtningepolitikken.

Denne regering havde Moderaterna daværende leder, Fredrik Reinfeldt, som statsminister. Det var ham, der på et tidspunkt betegnede Sverige som en "humanitær stormagt".

Lørdag fortsætter politikerne med at sætte forfatningsudvalget i arbejde, for nu har det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) anmeldt begge partier.

- I en vis forstand har både den nuværende og den tidligere regering ansvar for den situation, der er opstået, siger Jonas Millard, medlem af Riksdagen for SD.

- Vi mener, at det er rimeligt, at anmeldelsen samles i én anmeldelse, og så skal det, der er sket, udredes, tilføjer han og fortsætter:

- Efter mange år med forsømmelse er det ansvarsløse masseindvandringsprojekt nu endelig blevet afsløret for det, som det er. Nemlig en hidtil uset, kapitalmæssig og samfundsmæssig ruin.

Jonas Millard siger videre, at hans parti vil sende et helt batteri af spørgsmål om både den nuværende og den tidligere regerings optræden.

Desuden vil de indkalde både Stefan Löfven og Fredrik Reinfeldt til at svare på spørgsmål i forfatningsudvalget.

I 2015 modtog Sverige 160.000 asylansøgninger, og det er så mange, at samfundet er kommet under voldsomt pres.

Sverige har blandt andet indført grænsekontrol. De er meldinger om vold på asylcentre, og fredag aften var der optøjer i Stockholm, da omkring 100 maskerede mænd gik til angreb på udlændinge.

/ritzau/