Svensk forsvar gav urigtige oplysninger i ubåd-sag

Skrevet af admin

21/10/2014

Mest læste i dag

Sveriges forsvar har bevidst givet urigtige oplysninger, da man i søndags offentliggjorde et meget grynet billede fra den stockholmske skærgård af en formodet russisk ubåd.

Ifølge SVT er billedet, der formentlig er taget af en privatperson, nemlig ikke taget det sted, som forsvaret hævdede på et pressemøde i søndags. Og stedfortrædende indsatschef Anders Grenstad indrømmer nu, at man ikke var korrekt i stedangivelsen.

- Set i bakspejlet skulle jeg have været mere præcis ved pressemødet. Det jeg viste på kortet, var en nogenlunde position, da jeg ikke ville afsløre den nøjagtige position af operative hensyn, siger Anders Grenstad til forsvarets hjemmeside.

Forsvaret skriver samtidig, at det har til hensigt at give nøjagtige informationer, når operationen er afsluttet. Så lang fortroligheden tillader det, understreger forsvaret.

Tirsdag morgen oplyser forsvaret, at der ikke er noget nyt i jagten på den "fremmede undervandsaktivitet", som har stået på siden i fredags.

- Jeg har ikke fået nogen nye rapporter, siger vagthavende presserådgiver i forsvaret Johan Lundgren tirsdag morgen.

Svenske medier spekulerer i, at der er tale om en russisk ubåd, der angiveligt skulle være beskadiget. De svenske myndigheder har indtil videre afvist, at der skulle være tale om russisk aktivitet i skærgården.

En russisk embedsmand sagde mandag ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass, at svenskerne har forvekslet en hollandsk ubåd med russisk aktivitet.

Vedkommende påpeger, at en hollandsk ubåd i sidste uge var på opgave nær Stockholm, og at det er dennes aktiviteter, der har ført en storstilet eftersøgning med sig.

Fra det hollandske forsvarsministerium siger talsperson Marloes Visser imidlertid, at det næppe er tilfældet. Den hollandske ubåd var nemlig ikke i området, da et mistænkeligt fartøj skal være blevet set første gang i fredags.

/ritzau/TT