Svensk historie om omskårne piger var forkert

admin

|

29/06/2014

Dagens topnyheder

I sidste uge gik en opsigtsvækkende historie fra den svenske by Norrköping om omskæring af piger verden rundt.

Siden marts har myndighederne i byen fået kendskab til flere end 60 omskårne piger. I én skoleklasse var samtlige 30 piger omskåret, selvom indgrebet er forbudt i Sverige, ligesom det er strafbart at få piger bosiddende i Sverige omskåret uden for landets grænser, lød historien i avisen Norrköpings Tidningar.

Historien var suppleret med en advarsel om, at mange piger er i farezonen for at blive udsat for indgrebet i forbindelse med besøg i forældrenes hjemlande i sommerferien.

- Vi forsøger at informere forældrene om, at de kan blive fængslet, hvis de kommer tilbage, og barnet er blevet omskåret, sagde Petra Blom Andersson fra skolesundhedsvæsnet i Norrköping til avisen.

Men virkeligheden ser lidt anderledes ud, har Sveriges Radios P1 nu afdækket i et indslag om "nyheden, der ikke var en nyhed, som blev en verdensnyhed".

Radioprogrammet "Medierna" har undersøgt sagen nærmere, og det viser sig, at de 30 piger slet ikke gik i samme klasse, men var samlet fra en stor skole på tværs af forskellige klasseskel.

Samtidig er det kommet frem, at alle omskårne piger, som myndighederne har kendskab til, har fået foretaget indgrebet i deres hjemlande, inden de er indvandret til Sverige.

Pigerne kommer typisk fra lande som Somalia eller Eritrea, hvor op mod 97 procent af pigerne bliver omskåret.

Dermed er der heller ikke nogen mistanke om, at der er sket brud på loven, ved at pigerne er blevet omskåret i Sverige eller under ferie i hjemlandet.

Antropolog Sara Johnsdotter fra Malmø Universitet siger, at der ikke er noget overraskende i undersøgelsen fra Norrköping.

- Man kan gøre den opdagelse hver dag selv ved at gå ind på mange svenske skoler og tale med somaliske piger. Der er ingen nyhed i det, siger hun til Medierna på P1.

Norrköping er pilotkommune i et regionalt svensk forsøg på at stoppe omskæringer og hjælpe de piger, som lider på grund af indgrebet.

/ritzau/