Svensk kvinde snupper to Michelin-stjerner i New York

New York har aldrig kunnet byde på så store kniv og gaffel-oplevelser som nu.

Et rekordstort antal restauranter på 73 er fundet værdige til mindst én af de eftertragtede stjerner i dette års særudgave af Michelin-guiden for den amerikanske storby.

Seks af restauranterne får de maksimale tre stjerner og gør sig fortjent til beskrivelsen et "ekstraordinært køkken, en rejse værd i sig selv".

Den franske restaurant Daniel med Daniel Boulud som chefkok mister den tredje stjerne, som spisestedet har haft siden 2010. Den er nu blandt ni restauranter med to stjerner.

Tre er blevet forfremmet til den næsthøjeste kategori, hvoraf en enkelt har nordisk mad på menuen. Aquavit, som stedet hedder, har den 33-årige svensker Emma Bengtsson som køkkenchef. Hun er den første svenske kvinde til at opnå to stjerner og en af to kvinder i USA med to stjerner.

- Emma repræsenterer det nye nordiske køkken rigtig godt uden at gøre brug af for mange eksperimentelle greb. Hun står for en reel kvalitet med moderne metoder og råvarer, som også gæsten kender, siger Håkan Swahn, der var med til at etablere Aquavit i 1987, til nyhedsbureauet TT.

Emma Bengtsson overtog ansvaret for madlavningen i april, lavede straks om på menuen og håbede så som ny på stedet, at Aquavit kunne beholde sin ene stjerne.

- Det føles helt fantastisk i dag, og jeg håber, at det inspirerer mange kvinder i mit fag til at sigte højt, siger Emma Bengtsson.

Selv om New York har færre Michelin-stjerner end Tokyo, Paris og selv Kyoto, så har USA's største by aldrig før haft så mange restauranter med en enkelt stjerne: 58 mod 55 i sidste års guide.

I alt er 874 restauranter ud af byens mere end 20.000 nævnt i guiden fra det franske dækfirma.

I Danmark er Noma og Geranium de højst rangerende hos Michelin med to stjerner. 13 andre spisesteder i København har en enkelt stjerne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip