Svensk læge ville give hånden - fundet skyldig i diskrimination

Skrevet af Laura Nygaard

12/04/2015

Mest læste i dag

En sag om diskrimination debatteres lige nu i Sverige, efter en mandlig kirurg fik en kæmpe bøde for at nægte en kvindelig patient hendes undersøgelse, fordi hun ikke ville give hånd.

Kvinden ankom til hospitalet i Skåne i januar 2013 for at tale men den mandlige kirurg, der skulle udføre en operation på hende, skriver aftonbladet.se.

Hun talte ikke svensk, så ud over kvindens mand, en kvindelig sygeplejerske og kirurgen, havde hun en tolk med inde på stuen.

Her rakte kirurgen sin hånd frem til en hilsen, men den nægtede kvinden at tage imod.

Læs også: DF og K vil forbyde diskrimination af dansk kultur

Hun kiggede på sin mand, som bekræftede, at det behøvede hun ikke gøre.

Ifølge tolken skulle kirurgen havde taget det ilde op og sagt, at det var skik i Sverige, og hvis hun ikke ville give hånd, ville han i så fald ikke undersøge hende.

Derefter skulle han have stormet ud af lokalet.

Den svenske ligestillingsombudsmand erklærer, at der var tale om diskrimination i den givne situation, og derfor blev hospitalet sagsøgt med et krav på 75.000 svenske kroner (godt 60.000 danske, red.) i erstatning til kvinden.

Hospitalet svarer dog tilbage, at det ikke var af religiøse eller diskriminerende årsager, at undersøgelsen aldrig blev gennemført, men kvindens mand skulle have udvist en adfærd, der gjorde, at det ikke var muligt at gennemføre en sikker undersøgelse på patienten.

Ifølge lægen skulle manden have opført sig truende og afbrudt tolken for at forhindre lægen i at tale med hans kone.

Læs også: Nøgne sportsdrenge kæmper mod diskrimination: Her skal være plads til alle

Tolken kan ikke huske præcis, hvad der blev sagt i lokalet, men fortæller, at manden blev irriteret, da han indså, at undersøgelsen ikke ville blive til noget.

Da sygeplejersken er gift med lægen, var tolken den eneste uafhængige person i rummet, og det er derfor hendes udtalelser, der vægter højest i sagen.

Kirurgen blev dømt til at betale kvinden 75.000 svenske kroner i erstatning og 50.000 svenske kroner i sagsomkostninger.

 

Følg Dagens.dk for flere lignende artikler: