Svensk minister smuglede dødsdømt ud af Afghanistan

Seks år efter en dramatisk aktion i den afghanske hovedstad, Kabul, løfter den tidligere svenske udenrigsminister Carl Bildt nu sløret for, hvordan han og en norsk diplomat hjalp en dødsdømt afghaner ud af landet i 2009.

I et interview med Expressen fortæller Bildt, at den 25-årige Sayed Pervez Kambaksh i ly af mørket blev smuglet om bord i den svenske udenrigsministers fly.

- Der var meget nervøst de sidste minutter, da der var risiko for, at nogen af de afghanske sikkerhedsfolk skulle se det, fortæller Carl Bildt til avisen.

Sent om aftenen sad han og ventede i flyet, mens den 25-årige blev ført om bord på det svenske regeringsfly.

- Mørket skulle hjælpe, og det gjorde det også, siger Bildt til Expressen.

Sayed Pervez Kambaksh, der også arbejdede på dagbladet New World, var dømt til døden for at have publiceret artikler, der satte spørgsmålstegn ved islam.

Carl Bildt besluttede sig for at gennemføre den hemmelige operation sammen med den norske diplomat Kai Eide, der dengang var FN's udsending i Afghanistan, men som i dag er Norges ambassadør i Stockholm.

- At vi kunne redde ham ud, var i høj grad Kais fortjeneste. Men også en højtstående afghansk repræsentant, hvis navn jeg tror, det er bedst, vi ikke nævner, siger Bildt.

Den daværende udenrigsminister fortæller, at operationen er blevet holdt hemmelig i seks år af frygt for, at det skulle føre til politiske problemer for blandt andre Sverige og FN.

- Nu tror jeg, at det gør mindre. Ny ledelse i Afghanistan. Ny FN-chef. Ny svensk udenrigsminister, siger Bildt til Expressen.

Han mener, at Sayed Pervez Kambaksh nu befinder sig i USA. Han blev benådet af den daværende afghanske præsident Hamid Karzai i august 2009, efter at han var blevet smuglet ud af landet af den svenske udenrigsminister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip