Svensk minister til Jensen: Vi har intet at skamme os over

Når den svenske regering beder om hjælp og omfordeling af flygtninge, er det ikke udtryk for en kursændring inspireret af Danmark, slår den svenske udenrigsminister fast i en reaktion på en melding fra sin danske kollega.

- Vi tager ikke udgangspunkt i dansk politik, men i de faktiske begivenheder. Vores system er under stort pres. Vi har gjort mest per capita i EU, og vi har intet at skamme os over, siger Margot Wallström til Ritzau.

Wallström deltager sammen med den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), på et asiatisk-europæisk udenrigsministermøde i Luxembourg torsdag, hvor flygtningekrisen har erobret en del af den ellers klimaorienterede dagsorden.

Som svar på den svenske regerings appel om, at nogle flygtninge i landet fordeles til andre EU-lande, sagde Kristian Jensen blandt andet, at "vi ved, at også Sverige har kigget til Danmark for at finde inspiration. Det er nok den bedste hjælp, vi kan give dem."

Det afviser Wallström, som understreger, at Sverige står med en massiv udfordring i forhold til at tilbyde undervisning, lægebehandling og hjælp til flygtninge med forskellige traumer.

Den opgave har svenskerne svært ved at klare alene.

- Trykket på Sverige skal mindskes, derfor har vi bedt om en omfordeling.

Indtil videre har EU's præsident, Donald Tusk, udtrykt sin støtte til svenskerne, og han forklarer den beskedne opbakning fra andre EU-lande med, at de er blevet taget på sengen.

Både den svenske statsminister, Stefan Löfven, og Margot Wallström har tidligere appelleret til europæiske og nordiske kolleger om at tage større ansvar. Blandt andet på et møde med nordiske og baltiske udenrigsministre i september.

I august overbragte Kristian Jensen en gave med plastre til Margot Wallström som en slags undskyldning for, at han på Twitter havde skrevet, at han var glad for, at "han ikke boede i Sverige".

Anledningen var, at Wallström i svensk radio havde sagt, at almindelige plastres hvide farve kunne bidrage til, at folk med en andre hudfarve end hvid kunne føle sig "uden for".

- Man må tilgive sådan noget. Han lærer det sikkert, sagde Margot Wallström, og konstaterede at den danske minister var "ny i jobbet".

/ritzau/

 

Dagens Gossip