Svensk regering vil kriminalisere kamphandlinger for IS

Den svenske regering vil undersøge muligheden for at kriminalisere kamphandlinger for terrororganisationer som Islamisk Stat.

Et lovforslag om at gøre såkaldte terrorrejser ulovlige er allerede undervejs i Sverige.

I overensstemmelse med en FN-resolution fra 24. september 2014 har regeringen sat gang i et hurtigt udredningsarbejde for at afklare, hvordan rejser med henblik op udførelse, planlægning og deltagelse i terrorhandlinger skal kunne kriminaliseres.

Forslaget præsenteres for den svenske justitsminister, Morgan Johansson, onsdag, og han vil gå endnu videre i lovgivningen, end oplægget fra FN's Sikkerhedsråd stiler mod.

Udredningen skal ifølge ministeren afklare, om selve det at kæmpe i en væbnet konflikt med terrorgrupper skal kriminaliseres.

Det skriver Johansson og den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, i et indlæg på debatsiderne i Dagens Nyheter onsdag.

Flere hundrede personer fra Sverige er rejst til Syrien og Irak for på den ene eller anden måde at deltage i oprøret mod de siddende regeringer i de to lande.

Mange opholder sig fortsat i de to lande, og mange er vendt hjem til Sverige.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at svenske statsborgere rejser til Islamisk Stat, finansierer organisationen og kæmper på dens side, skriver de to ministre i debatindlægget.

Den svenske regering vil til august præsentere en samlet strategi mod terrorisme. Den omhandler blandt andet forebyggende initiativer mod radikalisering og rekruttering.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip