Svensk regering vil kriminalisere kamphandlinger for IS

Skrevet af admin

17/06/2015

Dagens topnyheder

Den svenske regering vil undersøge muligheden for at kriminalisere kamphandlinger for terrororganisationer som Islamisk Stat.

Et lovforslag om at gøre såkaldte terrorrejser ulovlige er allerede undervejs i Sverige.

I overensstemmelse med en FN-resolution fra 24. september 2014 har regeringen sat gang i et hurtigt udredningsarbejde for at afklare, hvordan rejser med henblik op udførelse, planlægning og deltagelse i terrorhandlinger skal kunne kriminaliseres.

Forslaget præsenteres for den svenske justitsminister, Morgan Johansson, onsdag, og han vil gå endnu videre i lovgivningen, end oplægget fra FN's Sikkerhedsråd stiler mod.

Udredningen skal ifølge ministeren afklare, om selve det at kæmpe i en væbnet konflikt med terrorgrupper skal kriminaliseres.

Det skriver Johansson og den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, i et indlæg på debatsiderne i Dagens Nyheter onsdag.

Flere hundrede personer fra Sverige er rejst til Syrien og Irak for på den ene eller anden måde at deltage i oprøret mod de siddende regeringer i de to lande.

Mange opholder sig fortsat i de to lande, og mange er vendt hjem til Sverige.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at svenske statsborgere rejser til Islamisk Stat, finansierer organisationen og kæmper på dens side, skriver de to ministre i debatindlægget.

Den svenske regering vil til august præsentere en samlet strategi mod terrorisme. Den omhandler blandt andet forebyggende initiativer mod radikalisering og rekruttering.

/ritzau/TT