Svensk S-leder blev kuppet til at gå af

Den tidligere leder af Socialdemokraterna i Sverige, Håkan Juholt, som gik af i januar 2012, blev udsat for et internt kup, der blev foretaget på foranledning af partisekretær Carin Jämtin. Det skriver socialdemokraten Daniel Suhonen i bogen "Partiledaren som klev in i kylan".

Flere svenske medier offentliggør i dag uddrag af bogen, der på dansk kunne have titlen "Partilederen, der kravlede ind i kulden". Angiveligt bygger bogens indhold på hemmelige dokumenter og optagede samtaler fra Socialdemokraternas forretningsudvalg.

Ifølge Suhonen, der på det tidspunkt var partilederens anonyme rådgiver og taleskriver, skal Juholt have opholdt sig på en kursusgård i oktober 2011.

Den officielle forklaring var, at han skulle forberede partilederdebatten, men samtidig holdt forretningsudvalget et hemmeligt møde i partihovedkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Til stede på mødet var Carin Jämtin og flere andre højtstående socialdemokrater.

Formålet med mødet var ifølge bogen at afsætte Juholt, men da en af mødedeltagerne ikke var med på planen, så bestemte S-spidserne sig i stedet for at lægge pres på Juholt for at få ham selv til at træffe beslutningen.

Suhonen siger til den svenske avis Aftonbladet, at der opstod et totalt mytteri blandt Socialdemokraternas magtelite.

Tre måneder senere, den 21. januar 2012, gik Juholt af. Carin Jämtin sagde den gang til nyhedsbureauet TT, at "Håkan Juholt selv havde truffet beslutningen. Alle er kede af det."

Men Håkan Juholt var blevet en belastning for Socialdemokraterna, idet han uretmæssigt havde modtaget for meget i boligtilskud for sin lejlighed i Stockholm, og han blev også anklaget for at have fusket med taxabilag.

Håkan Juholt afløste Mona Sahlin i marts 2011 på en ekstraordinær kongres i partiet.

Siden blev Stefan Löfven valgt som partiformand, og efter riksdagsvalget i september overtog han posten som statsminister efter den konservative Fredrik Reinfeldt.

Carin Jämtin ønsker ifølge de svenske medier ikke at kommentere de nye oplysninger, der kommer frem i bogen.

/ritzau/TT