Svensk-somaliere erkender terroranklager

Tre somaliskfødte mænd har ved en domstol i New York erklæret sig skyldige i anklager om at have støttet en terrorgruppe i Somalia.

Nærmere betegnet har de kæmpet for den islamistiske gruppe al-Shabaab, fremgik det ved retsmødet tirsdag.

To af mændene er oprindeligt kommet fra Somalia til Sverige som flygtninge.

De to svensk-somaliere på 30 og 32 år blev for snart tre år siden anholdt i Somalias naboland Djibouti og udleveret til USA, hvor de blev tiltalt sammen med en britisk statsborger, der ligeledes har somalisk baggrund.

Anklagere ved domstolen i New York betegner dem som "farlige indflydelsesrige" medlemmer i terrorstemplede al-Shabaab.

De anklages blandt andet for at have kæmpet mod somaliske regeringsstyrker i området omkring hovedstaden Mogadishu.

Hovedparten af beviserne mod de to svensk-somaliere er telefonaflytninger og overvågning, som svensk politi har foretaget, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Begge mænd har tidligere været overvåget af den svenske efterretningstjeneste, Säpo, men i Sverige udløser det ikke nødvendigvis en terrordom at have været medlem af al-Shabaab - i modsætning til amerikansk lov, der er strengere på det felt.

De to svensk-somaliere rejste i 2008 tilbage til Somalia får at lade sig rekruttere til den terrorstemplede gruppe al-Shabaab.

Med mændenes tilståelse tirsdag indstilles retssagen. Straffen ventes udmålt den 25. september, meddeler dommer John Gleeson.

De tre sigtede risikerer op til 15 års fængsel. Når de har afsonet deres straf, vil de to svensk-somaliere blive sendt tilbage til Sverige, mens den britiske statsborger bliver sendt retur til Storbritannien, skriver New York Times.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip