Svensk statsminister: Obama ringede og roste Sverige

Den nyvalgte svenske statsminister, Stefan Löfven, fik et yderst overraskende telefonopkald, da han var til asiatisk-europæisk topmøde i Milano torsdag.

Trods den svenske regerings nylige beslutning om at anerkende Palæstina som stat, hvilket opfattes som yderst kontroversielt i blandt andet USA, ringede den amerikanske præsident, Barack Obama, og roste Sverige i en lang samtale.

- Jeg har talt 20 minutter i telefon med Barack Obama, og det er skyldes ikke mindst Sveriges store indsats i kampen mod ebola, siger Stefan Löfven i en pause under mødet i Milano.

Sverige er ifølge den socialdemokratiske statsminister blandt de lande, som på verdensplan har gjort den største indsats imod den frygtede og dødbringende virus, der hærger især i det vestlige Afrika.

- Vi kan konstatere, at Sverige er den femtestørste bidragyder. Når det gælder relative tal, altså per capita, så er vi den absolut største giver.

- Vi talte en hel del om, hvad vi mere kan gøre sammen, når det gælder personale dernede og andre indsatser. Præsident Obama sagde, at han sætter stor pris på det, vi gør med at opbygge en lejr for sygehuspersonale dernede.

Det var den amerikanske præsident, som ringede op til Löfven, som for knap 14 dage siden overtog statsministerposten efter Fredrik Reinfeldt.

Kort efter at den socialdemokratiske svenske regering kom på plads i starten af oktober, meddelte den, at Sverige nu anerkender Palæstina som stat.

Det udløste straks en diplomatisk krise med Israel, og der lød også kritik fra USA. Men det kom ikke op i telefonsamtalen torsdag.

- Det talte han ikke om, siger Löfven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip