Svensk ubådsjagt: Mystisk skib skulle til Danmark

En olietanker fra Rusland har i dagevis sejlet zigzag ud for den svenske skærgård, selvom den egentlig havde kurs mod en dansk havn, og det får flere svenske aviser til at spekulere i, om fartøjet fungerer som et forsyningsskib for en beskadiget russisk ubåd.

Olietankeren havde Danmark som destination, da den forlod havnen for flere dage siden, men siden 15. oktober har skibet sejlet ud for den svenske kyst ved Stockholm.

Ifølge hjemmesiden Marine Traffic er skibet NS Concord et russisk handelsskib, men sejler under liberisk flag.

Svenska Dagbladet offentliggjorde lørdag aften den mystiske sejlaktivitet, og umiddelbart efter ændrede skibet retning til at sejle stik mod øst - altså væk fra sin danske destination. Herefter forsvandt det fra radarskærmen hos marinetraffic.com.

Det svenske forsvar har igangsat en omfattende eftersøgning i skærgården efter tegn på, at et beskadiget russisk undervandsfartøj angiveligt befinder sig i svensk farvand.

Oplysninger peger på, at det er Rusland, som står bag den fremmede undervandsaktivitet i Stockholms skærgård, skriver Svenska Dagbladet.

Hvis det viser sig at være korrekt, at en russisk ubåd er i nød, har den brug for et forsyningsskib i nærheden, og siden onsdag har det russiske handelsskib på vej mod Danmark ligget i internationalt farvand lige uden for Stockholms skærgård.

Ifølge Svenska Dagbladets kilder kan forsvaret udelukke, at der er tale om et dyr eller et naturfænomen. I stedet har nogle set "et menneskeskabt objekt" af ukendt nationalitet.

Det var angiveligt en privatperson, der satte gang i det svenske beredskab, da vedkommende tippede myndighederne om fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård, som består af mange tusinde småøer, rev og skær.

Forsvaret har ikke bekræftet mistanken om, at en fremmed ubåd er trængt ind i det svenske farvand. Under Den Kolde Krig var der gentagne gange sovjetiske ubåde i svensk farvand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip