Svensk valgkamp sparkes i gang med milliardløfter

Mere i løn til folkeskolelærere og mindre i skat til pensionister.

Sådan lyder nogle af overskrifterne i det valgprogram, som ledende svenske socialdemokrater tirsdag præsenterer i en kronik i avisen Dagens Nyheter.

Tilsammen lover Socialdemokraternas formand, Stefan Löfven, og tre andre højtstående medlemmer af partiet reformer for 40 milliarder svenske kroner, hvis de bliver valgt til at styre Sverige de næste fire år. Det sker under overskriften "Kære fremtid", der er titlen på partiets valgmanifest, hvor der især fokuseres på det svenske uddannelsessystem.

Til sammenligning har den siddende regering med statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna i spidsen lovet reformer for 13 milliarder svenske kroner i den kommende valgperiode.

Foruden at foreslå ændringer i skolesystemet, kan pensionister i Sverige også se frem til at skulle betale mindre i skat, hvis Socialdemokraterna får flertal til dets politik i Riksdagen.

Ifølge indlægget i Dagens Nyheter skal løfterne finansieres ved, at svenskere med høje indtægter skal betale mere i skat. Det samme gælder for de svenske banker.

Det svenske valg afholdes 14. september. Flere meningsmålinger gør Socialdemokraterna til landets største parti, men et markant flertal af svenskerne mener, at den nuværende statsminister Fredrik Reinfeldt vil være en bedre statsminister end fagforeningsmanden Löfven, der ikke sidder i Riksdagen.

Socialdemokraterna mistede i 2006 regeringsmagten og tabte også valget i 2010. Denne gang er der udsigt til en tættere dyst mellem de to blokke. Det afgørende tema kan blive integrationspolitikken.

Der ventes at komme omkring 80.000 asylansøger til Sverige i år, og det tema har været med til at give partiet Sverigedemokraterna, der politisk ikke ligger langt fra Dansk Folkeparti, cirka 10 procent af stemmerne i de svenske meningsmålinger, og partiet kan dermed blive tungen på vægtskålen efter riksdagsvalget.

/ritzau/TT

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip