Svensk valgkamp tager fat på slutfasen

Den svenske valgkamp kulminerede søndag aften, da valgets to hovedpersoner, den konservative statsminister, Fredrik Reinfeldt, og socialdemokraten Stefan Löfven mødtes ansigt til ansigt i en stor tv-duel.

I debatten, der var rolig, men hvor tonen til tider var hård, var der især fokus på økonomien, jobskabelse, uddannelse og integration.

- Uforskammet, sagde Stefan Löfven flere gange om Reinfeldts udtalelser - blandt andet da statsministeren kritiserede socialdemokraternes jobpolitik, som han flere gange har sammenlignet med det tidligere DDR's.

Duellen fandt sted mens forskellen mellem blokkene er blevet mindre blot en uge før valget til Riksdagen den 14. september, hvor 7,3 millioner kan stemme.

- Ja. Jeg går ind for skattestigninger i en periode for at skabe flere job og bedre uddannelsesmuligheder, sagde fagforeningsmanden Löfven, der også lover 6000 nye job i skolerne for at aflaste lærerne.

- Skattelettelser vil føre til øget beskæftigelse. Du glemmer, at I vil ødelægge job og undergrave vækst, hvis skatten hæves, sagde Reinfeldt, der kritiserede socialdemokraternes forslag om traineejobb i plejesektoren og på fritidsområdet for at være et forsøg på at skjule arbejdsløshed.

- I bruger sådanne forslag som arbejdsløshedsregulator, sagde Reinfeldt.

- Det er uforskammet at kalde det en arbejdsløshedsregulator, lød det prompte fra Löfven, der sagde, at Reinfeldt har været ved magten i otte år, og at ledigheden i dag er større, end da han tiltrådte.

Löfven bad også statsministeren om at være rolig og ikke afbryde.

- Jeg er rolig, lød det fra Reinfeldt.

De borgerlige partier og Moderaterna satser dog på, at mottoet "flere job i Sverige og orden på økonomien" vil give sejr til centrum-højre.

Löfven sagde, at han ville danne en mere handlekraftig regering end Reinfeldt.

Reinfeldt sagde til gengæld, at oppositionen har meget få forslag til at nedbringe ledigheden, mens regeringspartierne har et stort katalog.

Den rødgrønne blok, der består af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljøpartiet, har en samlet opbakning på 48,1 procent i den seneste meningsmåling udført af Ipsos for Dagens Nyheter.

De borgerlige går i målingen tilbage med 0,8 procentpoint til 36,9 procent.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna står til en opbakning på 9,7 procent, mens Feministisk Initiativ for første gang er over spærregrænsen med fire procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip