Svensk valgresultat får danske politikere til tasterne

Valget til det svenske parlament, Riksdagen, har ikke bare været fulgt intensivt i Sverige. Også flere politikere herhjemme har fulgt livligt med i stemmeoptællingen søndag aften og løbende kommenteret resultaterne på de sociale medier.

Socialdemokraternas valgsejr vækker først og fremmest glæde hos det danske søsterparti i Folketinget.

- Tillykke, Stefan Löfven. Skønt med ny socialdemokratisk statsminister i Sverige. Nu kan vi forstærke de svensk/danske bånd for job og vækst, skriver tidligere justitsminister Morten Bødskov på Twitter med henvisning til, at Sveriges kommende statsminister efter alt at dømme bliver den 57-årige fagforeningsmand Stefan Löfven.

Han bakkes op af Ane Halsboe-Jørgensen, også fra Socialdemokraterne.

- Mere fællesskab, mere håb - sådan Sverige, lyder det fra hende på det sociale medie.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, har i stedet valgt at kommentere på det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraternas valgresultat.

- 13 procent ... Tak spids, skriver han på Twitter, efter at det stod klart, at partiet vil mere end fordoble sit mandattal i Riksdagen, men efter alt at dømme ikke kan bruge de mange stemmer til noget, da ingen af de andre partier i Riksdagen vil arbejde sammen med det.

Det får Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby til at kritisere de svenske partier.

- Det er useriøst, at de andre svenske partier uden om SD (Sverigedemokraterna, red.) nægter at respektere vælgernes valg. Demokrati er netop at lytte og respektere, skriver han ligeledes på Twitter.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen mener, at resultatet burde være en advarsel til de borgerlige partier herhjemme.

- Svenskernes fravalg af Reinfeldt (landets afgående statsminister, red.) bør skabe frygt i Venstre. Privatisering af velfærden er ikke en succes, men vrages af svenskerne, skriver han på Twitter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip