Svenske domstole har succes med fast sikkerhedskontrol

Flere fagforeninger kræver forbedret sikkerhed ved de danske domstole, efter at to personer tirsdag er blevet skudt ved fogedretten i København.

Det ene skudoffer mistede livet, mens den andens tilstand er kritisk.

Det gælder blandt andet HK og Dommerfuldmægtigforeningen, der opfordrer de danske politikere til at kigge ud over landets grænser.

HK's formand for domstolsansatte, Kate Kengen, anbefaler specifikt politikerne at se mod Sverige. Hos vores svenske naboer indførte flere domstole, for godt to år siden, faste sikkerhedskontroller ved indgangene til retsbygningerne. Der er i øjeblikket tale om otte svenske domstole.

Sikkerhedskontrollen er på linje med, hvad man oplever i en lufthavn. Det vil sige, at alle besøgende i retten skal gå igennem en metaldetektor, og derudover tjekker vagter tasker og poser for mistænkeligt indhold. Ved to af domstolene er der desuden røntgentjek.

De faste sikkerhedskontroller har medført mere tryghed. Det fortæller Carina Brzezinska, som er vicechef for sikkerhed ved Domstolsverket, der er den svenske pendant til Domstolsstyrelsen.

- De domstole, som har etableret faste sikkerhedskontroller, har udtalt, at alle er meget positive omkring det. Især anklagere og ansatte, siger Carina Brzezinska, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Frem for alt har vi kunnet se en større følelse af sikkerhed og tryghed. Sikkerhedskontrollen forhindrer også, at der bliver taget farlige genstande med ind i retten, fortsætter hun.

- Chikane, trusler og vold kan imidlertid ikke forhindres af kontroller, så der har vi fortsat et arbejde med forebyggende sikkerhedsforanstaltninger, siger Carina Brzezinska.

Carina Brzezinska oplyser, at udgifterne til sikkerhedspersonalet udgjorde omkring 12 millioner danske kroner sidste år. Derudover kom udgifter til de tekniske foranstaltninger.

Det er retsbygningerne i Stockholm, Malmø, Lund, Helsingborg, Göteborg, Södertälje, Örebro og Solna, hvor der er indført sikkerhedstjek. Senere på året kommer også Södertörn med på vognen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip