Svenske regeringspartier har rekordlav støtte

admin

|

28/06/2014

Dagens topnyheder

Sveriges rød-grønne oppositionspartier står til at vinde det næste valg i landet, viser en ny meningsmåling forud for den svenske politikeruge "Almedalsveckan", hvor vigtige aktører inden for politik og erhvervsliv mødes på Gotland for at diskutere politik.

En socialdemokratisk-ledet gruppe, der også består af Miljöpartiet og Vänsterpartiet, står til at vinde rekordstort over de borgerlige, som ikke har haft ringere tilslutning blandt vælgerne siden 1979, viser målingen, som Ipsos har lavet for avisen Dagens Nyheter.

Den socialdemokratisk-ledede alliance får i målingen støtte fra 49,8 procent af vælgerne, mens de borgerlige regeringspartier står til at få 35,6 procent af stemmerne, viser målingen.

Undersøgelsen viser også, at seks ud af ti borgerlige vælgere venter en sejr til oppositionen.

Den opsigtvækkende måling kommer få dage før, at den klassiske Almedalsveckan, som er det svenske forbillede for Folkemødet på Bornholm, indledes søndag i Visby på Gotland.

Socialdemokraternes partileder, Stefan Löfven, der skal tale på Gotland, vil ifølge målingen få til at opgave at danne den næste regering i Sverige efter riksdagsvalget i september.

Riksdagsvalget afvikles sammen med et regional- og lokalvalg.

DN/Ipsos-målingen er den første siden Europaparlamentsvalget i maj, hvor de borgerlige partier fik en lussing af vælgerne.

- Den borgerlige samlingsregering, Alliancen, har mistet en million vælgere siden valget, siger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, til Dagens Nyheter.

Med mindre end tre måneder til valget er forskellene på blokkene 14,2 procentpoints, og det anses næsten for givet, at oppositionen vil overtage regeringsmagten efter statsminister Fredrik Reinfeldts regering.

Socialdemokraterne kommer i målingen ikke op på deres erklærede mål om at få 35 procent af stemmerne, men ligger på 31,1 procent.

Socialdemokraterne tabte mange vælgere efter riksdagsvalget i 2010, hvor partiet kun fik omkring 30 procent af stemmerne - den laveste tilslutning i næsten 100 år.

Blandt de mindre partier ser Miljöpartiet, Sverigedemokraterna og Centerpartiet ud til at gå yderligere frem, efter at de havde gode valg ved Europaparlamentsvalget.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna nærmer sig 10 procent.

/ritzau/TT