Svenskere får 11 års fængsel for at kæmpe for al-Shabaab

To svenske statsborgere er i en retssag i New York blevet idømt 11 års fængsel for at have kæmpet for den militante islamistgruppe al-Shabaab i Somalia.

31-årige Ali Yasin Ahmed og den to år ældre Mohamed Yusuf indrømmede i maj sidste år at have planlagt at støtte gruppen.

Den amerikanske anklagemyndighed mener, at de to deltog i kampe for at overtage Somalias hovedstad, Mogadishu. Anklagerne krævede 15 års fængsel til de to svenskere, som de betegner som "operationelle medlemmer af en terrororganisation".

Dommer John Gleeson mente, at den beskrivelse var rigtig. Men han accepterede delvist forsvarernes påstand om, at de to mænd var frihedskæmpere, der sluttede sig til al-Shabaab for at vende hjem til Somalia og bekrige nabolandet Etiopien.

- Denne situation er ikke sort-hvid, lyder det fra John Gleeson.

Ifølge anklagemyndigheden forlod Ali Yasin Ahmed og Mohamed Yusuf deres hjem i Sverige i 2008 for at få militærtræning og religionsundervisning af al-Shabaab i Somalia.

Den militante gruppe, der praktiserer en streng gren af sharialov, har forbindelse til terrornetværket al-Qaeda og har udført angreb både i hjemlandet samt i Kenya og Etiopien.

Efter at have været i træningslejr skulle de to være rejst til Mogadishu, hvor de i 2009 kæmpede for at indtage byen.

Herefter mener anklagemyndigheden, at svenskerne fortsat trænede og kæmpede med al-Shabaab, og den ene af dem, Yusuf, har optrådt i en propagandavideo, hvor han opfordrede folk til at kæmpe for gruppen.

De to mænd blev sammen med en britisk statsborger anholdt i 2012, da de angiveligt var på vej til Yemen for at kæmpe med en anden al-Qaeda-gruppe.

Inden de erkendte deres skyld, risikerede svenskerne livstid bag tremmer. De skal afsone straffen i USA og bliver derefter udvist af landet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip