Svenskerne vil helst beholde Reinfeldt i krisetider

Den politiske og økonomiske situation i Sverige er afgørende for, hvem vælgerne helst ser som deres statsminister, når landet 14. september afholder valg til Riksdagen.

Den nuværende statsminister, Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, vil nemlig være bedst til at repræsentere Sverige udadtil og i krisetider, mens hans primære konkurrent Stefan Løvfén fra Socialdemokraterna vil være bedst til at skabe håb for en bedre fremtid for Sverige

Det fremgår af en opinionsmåling, som analyseinstituttet Ipsos har lavet for avisen Dagens Nyheter blandt 1540 svenskere.

I krisetider foretrækker 43 procent af svenskerne Fredrik Reinfeldt, mens 28 procent foretrækker Løvfén.

Markant er det også, at 61 procent af svenskerne mener, at Reinfeldt vil være bedst til at repræsentere Sverige i udlandet. Blot 19 procent tror, det vil være fagforeningsmanden Stefan Løvfén, der hidtil ikke har siddet i Riksdagen.

Og det kan den nuværende statsminister bruge som en trumf i valgkampen, siger opinionschef hos Ipsos, David Ahlin, til Dagens Nyheter.

- Det var ganske ventet, at Fredrik Reinfeldt ville være foran, når det gælder at repræsentere Sverige i udlandet. Udenrigsspørgsmål og EU-arbejde er en vigtig del af statsministerens arbejde, og Fredrik Reinfeldt er en af EU's mest rutinerede statsministre.

- Det er definitivt hans stærkeste kort, siger David Ahlin.

Omvendt tror 49 procent af svenskerne på, at Stefan Løvfén vil være bedst til at indgyde håb om en bedre fremtid for landets indbyggere. Her tror kun 28 procent på Reinfeldt.

Det vigtigste spørgsmål i den svenske valgkamp kan meget vel vise sig at handle om integration.

I juli vurderede en prognose fra den svenske asyl- og udlændingemyndighed, Migrationsverket, at 80.000 asylansøgere vil komme til Sverige i år.

Det tema er med til at give partiet Sverigedemokraterna, der politisk ikke ligger langt fra Dansk Folkeparti, cirka 10 procent af stemmerne i de svenske meningsmålinger, og partiet kan blive tungen på vægtskålen efter riksdagsvalget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip