Sverige forventer 80.000 asylansøgere i år

Sverige har endnu engang skruet kraftigt op for forventningerne til antallet af asylansøgere i år.

I en ny prognose fra den svenske asyl- og udlændingemyndighed, Migrationsverket, vurderes det, at 80.000 asylansøgere vil komme til Sverige i år. I den seneste prognose fra april lød prognosen på 61.000.

Til sammenligning modtog Danmark sidste år 7557 asylansøgere.

- Situationen er ekstrem, men selvom prognosen nu bliver opjusteret, er det vurderingen, at vi er parat til at håndtere det, siger Sveriges migrationsminister, Tobias Billström.

Det store antal asylansøgere skaber dog problemer i Sverige. Myndighederne kæmper en hård kamp med at finde passende indkvartering til de mange tusinde mennesker, og mange kommuner har sat foden ned og sagt stop for at modtage flere flygtninge.

Kommunernes uvilje mod at tage imod flere flygtninge bliver mødt med kritik af ministeren.

- Når mange mennesker kommer til et land på kort tid, så bliver det svære forhold. Men regeringens linje er konsekvent og tydelig: Vi skal være der for de mennesker, som har et behov for beskyttelse, siger Tobias Billström.

Det er anden gang i år, at Migrationsverket har opjusteret prognosen for antallet af asylansøgere. Før årsskiftet var forventningen, at Sverige ville modtage 56.000 asylansøgere i år. I april blev det opjusteret til 61.000.

Årsagen til den nye opjustering er, at Sverige allerede i første halvdel af 2014 har modtaget næsten 70 procent flere asylansøgere end samme periode sidste år, hvor det samlede antal asylansøgere endte på godt 54.000.

De mange asylansøgere kommer især fra Syrien. Sverige har således valgt at give alle syriske flygtninge stort set automatisk opholdstilladelse. Men også andre brændpunkter som Somalia, Eritrea og Afghanistan fylder godt op i flygtningestatistikken.

De svenske udlændingemyndigheder vil nu ansætte flere folk og arbejde i skiftehold for at håndtere de mange asylansøgninger.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip